Slovište iz prethodnog upisa
#76 još ne postoji. To je samo radni nacrt za slovište riječima opisano u upisu
#73. Micrrosoft i naš
DZS se očito ne čuju. Inventura postojećeg "standardnog" (Keyboard layout 234) slovišta iz narečenog upisa (#73) nije točna. To mi je pokazalo učitavanje toga slovišta u program MSKLC 1.4. Još sumnjam u interpretaciju jer se ipak radi o virtualnim Windowsima, a tipkovnica je fizički Solaris. Učitavanje pokazuje da na izmišljenom Windows Standardu Codepage 1250 nije ozbiljno radio nitko od Baltika do Jadrana.
AltGr+2 [kračina]
Učitavanje mrtve tipke AltGr+2 ne daje kao kombinirajući akcent Combining Caron U+030C već U+02C7 što je po Unicode standardu mandarinski treći ton - znači da se nikto u Srednjoj Europi nije patio oko slovišta.
Čini mi se da bi Zavelim znao po upisu #73 skinuti MSKLC 1.4 i pročitat što mu pokaže na AltGr+2 kad učita hr slovište. Mislim da i ti znaš, ali da ne ćeš. Tebe ću zamolit nešto lakše. U Wordu bi ti (AltGr+2 e) trebao dati ě. U ovom programu vidim da nema drugih samoglasnika u toj bazi i da bi ih trebalo dodati, ili definirati drugu tipku za ovo sa pravim Unicode znakom (U+030C).
AltGr+3 U+0302 Combining Circumflex Accent [dugosilazni]
I ovaj nije unesen kao kombinirajući (U+0302) već kao obični znak (U+005e), ali radi. Radi na slovima a, i, o, A, I, O.
E, e, U, u, R, r, ću provjerit kad napravim bazu. Ti možeš probat radi li tebi u Wordu (AltGr+3 o) i ovi ostali što se vide u bazi.
R i r u varijacijama koje spominješ nisu definirani Unicode standardom. Na ovom slovištu na kojem radim već su negdje uneseni kao kombinirani znakovi i dodijelen im je nezauzet kod u Unicode privremenom podskupu za privatnu uporabu kojeg Unicode može proglasit zauzetim kad mu se svidi, najlišpe bi bilo da ga zauzme baš ovim znakovima koji nedostaju.
Ne mislim probat to radno slovište dok ne bude uneseno i kontrolirano sve što triba. Nema se baš ni energije, ni vrimena.
Još dvojim oko toga da uopće ne koristim ovo što su oni kombinirali na AltGr+2, 3 itd. jer osnovni kombinirajući znakovi nisu definirani po Unicode standardu, a načelo da ne diram ono što ima, već da dodam ono što nema, ne mislim ostavit. Čini mi se da ću nanovo nacrtat sve gdje osnovni znakovi nisu uneseni po Unicode standardu, a ostavit postojeće onakve kakvi jesu. Od linosti mi se čini da je lakše uzet USX slovište i vratit na njega ove naše uobičajene znakove. Linost. Ili završit ovu verziju di su uneseni znakovi koji fale u bazi na netočan osnovni kombinirajući pa kad se istestira vidit je li za napritka ili za koš.