http://www.imotskenovine.hr/Lokalne-teme/Sv.-Ilija-Prosvjed-protiv-tunelarine-pretvorio-se-u-prosvjed-protiv-Vlade.htmls malo odgode, vjerojatno zbog usklađivanja tajminga i/ili kašnjenja u izradbi prigodnih transparenata ipak je održan veličanstven prosvjed ispred samoga ulaza u tunel. velikoj masi svijeta obratilo se isto tako impresivna politička svita, usudimo se reći - ne pamti se kad je neki događaj okupio ovako značajnu političku skupinu.... istina bog nije da naš kraj - daklem zabiokovlje i ndui tko zna kakve sadržaje, ali i kad se ponudi.... eno neki dan je u našem malom gradu gostovao veliki trio orlando. svjetski poznati i priznati glazbenci, u nas su jedva jedvimice skupili jedan razred posjetitelja (uz besplatnu ulaznicu!), a o tome da iz "struktura" nitko nije našao vremena - treba li uopće govoriti???
no, nebitno, glavno da se svi skupe kad treba protiv nečega prosvjedovati - cinici bi rekli dobro je i to jerbo u suprotnome ne bi ni znali da postoje.... a , je....
nego, ajmo mi na srž priče, daklem na ikonografiju i govorancije. vjerujem, štovano obćinstvo da ne trebam na ovom mjestu puno elaborirati moj negativan stav prema ovoj vladi, bez sumnje najgoroj vladi u našoj novijoj povijesti, vladi bez suvisla minsitra i sa premijerom alkarom. ali, opet, uz sve te probleme to je vlast koju je narod odabrao i koja je sukladno pozitivnim zakonima RH legitimna vlada. i onda udarna slika ove vijeti - baba koja trabunja nešto u UDBAŠIMA. da nije žalosno, bilo bi smiješno. sutra ćemo se čuditi kad mladi divljaju na utakmicama, a nije nam za čuditi se kad stare babuskare nosaju transparente s vagin@rijama i još k tome uza se vode i djecu.... gdje je sad pravobraniteljica za prava djece???
od političara, najzanimljiviji je bio govor župana ževrnje - o čemu je teško i pisati - naime, isti bi uveo praksu domaćima ne naplaćivati, turistima naplaćivati. to je rješenje na tragu onog već isprobanog na modrom jezeru. problem je samo prepoznati tko je turist, a tko nije.... neka meni kad dođem sa zagrebačkim tabelama kaže da trebam platiti jebo nisam odavlen pa ću mu izvadit kitu kakva se rađa samo na slabo obraslom kamenjaru.
i konačno, šlag na torti - zagvoški župnik - ogledni primjerak osobe koja tjera ljude iz crkva. nažalost niti je jedini, niti je rijedak slučaj... imademo mi u našem kraju i onog žegarnijeg svećenika s velikim križem oko vrata koji u nadahnutim govorima uči pastvu da je ante pavelić dobročinitelj našeg naroda, isti onaj ante pavelić koji je talijanima prodao zemlju s kostima hrvatskih narodnih vladara. pa da nije učinijo ništa drugo zaslužio je da ga se za jaja okači na kazališnom trgu u zagrebu, kako bi imao vremena ispravljati poglede na Povijest Hrvata...
dakle, župnik, čije ime nije ni bitno spominjati, također je u nadahnutom govoru počeo s upitima o izostanku proslave - trebala je doći cijela vlada pa da ih ovakvi dočekaju i izrugaju(???) te nadalje miješao sve i svašta nazivajući vladu bagrom, pozivajući na rušenje iste i na kraju zazivajući Isusa. eto to je štovano obćinstvo svećenik koji našem narodu daje poduke o moralu i milosrđu, koji griješnima daje oproste i koji neutješenima daje utjehu. jadni ti smo mi s takvim pastitima i s njihovim duhovnim podukama. sad samo čekam da mi netko kaže kako je to normalno, jerbo znate ne mogu svi biti na razini pape vojtile ili makar pape bergoglja - ovo su naši pučki pratri čija je misao prolagođena našem duhu i našim potrebama. slažem se, zato im i ne dolazim!
sve u svemu, jedan veliki projekt koji bi mogao biti kakav-takav (nisam preveliki optimist) pokretač razvoja na kraju je završio kao i puno drugih stvari u posvemašnjem pesimizmu s okusom gorčine i osjećajem stida i srama (ovo drugo osjećaju tek rijetki, ali red je i njih spomenuti). pričekat ćemo sada tjedan-dva da krenu opet kuknjave kako nema stranih investicija.... kao da je dotični tunel izbužan i opremljen ušteđevinom naših ljudi - a onda ću vas samo podjstiti kako se ponašate i ophodite u situacijama kada treba pokazati civilizacijsku razinu. evo vamogledni primjer kako će izgledati ako danas-sutra netko odluči doći sa svojim novcima pružiti ruku pomoći. evo tko će ga dočekati i čemu se može nadati.
AVAJ!