Čuvaj se Studenčana i kad ti daju svoj župni list na čitanje. Žalila, ne žalila za vrimenom utrošenim na čitanje, potroši ćeš na narečeno čitanje puno više vrimena neg si mislila.
Ponešto ćeš i pribilježit. Npr. da na mjesnom web mjestu (studenci.hr) ne rade
ùglavi na narečeni list u pdf formatu.
Nada Babić.
Riječ je odvijeka. Studenci.
* List Župe sv. Ilije u Studencima. XXVI. (2011). 1. (50.). Jakov Begonja et al. (ur.). Župni ured Studenci. 11.-17.
»Prije će mater zaboravit ròđēnje negoli Bog svoje stvòrēnje.«
Mate Maras.
Let iznad Studenaca. Studenci.
* List Župe sv. Ilije u Studencima. XXVI. (2011). 1. (50.). Jakov Begonja et al. (ur.). Župni ured Studenci. 80.-81.
»Danas pogledom kružim po satelitskoj slici Studenaca, čitam da sam se rodio na 691 m nadmorske visine što znači da sam gorštačkog podrijetla, vidim da je sve zele- no otkad se ne siječe grabovina za vatru na kominu, znam da će mladeži biti čudno i ne- poznato ovo što pišem, ali moram skrušeno zavapiti: Bože, hvala ti što sam potekao iz toga kutka raja…«
Mate, bolan ne bijo, imaš u tom Google Earth-u i onu stariju sliku slikanu zimskog zasniježenog dana, ako ti smeta grabovina i ako nije tu samo iz piiijesničkih razlogah. Ne pada sniijeg da pokrije briiijeg…
(Padajući izbornik > Prikaz > Povijesne slike. U gornjem lijevom kutu mape će se pojavit klizač (vremenska crta) s oznakama starijih slika npr. od 3.3.2005., doznat ćeš i da je ova default-na od 25.8.2005. pa š vidit razlike. Google Earth ovdje potvrđuje čak i jedan navod neimanovanog izvora iz Državne Granične Službe susjedne Naseobine (Naseobina (c) by Vasić Rajko) — put Pòdklanāc - Stànine - (Mándići? Ili što je već ovo na 43°32'44.81"S 17° 4'14.95"I u Google Earth-u) - Veliki Visovac se naglo popravio u te dvije godine glede i unatoč tvrđenja granice za Ivina Mandata. Na stranu sve (prve) paralogije o Nicholsonu, jebor se ne bi(-smo) razumili i razjasnili do Amena.
Ivana Babić.
Kad su vile kolo zamećale…. Studenci.
* List Župe sv. Ilije u Studencima. XXVI. (2011). 1. (50.). Jakov Begonja et al. (ur.). Župni ured Studenci. 95.-99.
»Tragajući za podacima o tradicionalnoj glazbi i plesovima Dalmatinske zagore, naišla sam na zanimljiv zapis Ivana Ivančana, Narodni plesovi Dalmacije 2, gdje u poglavlju o Imotskoj krajini i Vrgorcu posebno bilježi studenačke običaje i studenačko kolo.«
Stjepan Lapenda.
Hrvatsko glagoljaštvo i popi glagoljaši s osvrtom na Imotsku krajinu. Studenci.
* List Župe sv. Ilije u Studencima. XXVI. (2011). 1. (50.). Jakov Begonja et al. (ur.). Župni ured Studenci. 118.-126.
»Posljednji i dugogodišnji župnik - pop glagoljaš u poljičkoj župi sv. Ane bio je don Petar Prelas.«