IMOart Forum Croaticum

Svakodnevnica => Povijest => Autor teme: Zavelim - 10 Studeni 2008, 09:41:27 prijepodne

Naslov: Posuška kultura
Autor: Zavelim - 10 Studeni 2008, 09:41:27 prijepodne
Oživljeno istraživanje 4000 godina stare Posuške kulture

POSUŠJE - Zanimljivo predavanje o temi Posuške kulture održano je u Posušju. Predavačica prof. Ankica Odža, asistentica na Odjelu za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru, koja je održala predavanje pod nazivom “Prapovijest na prostorima općine Posušje”, nazočnima je pobliže pojasnila “Posušku kulturu”, ranobrončanu pojavu na prostorima zapadne i istočne Hercegovine te sjeverne, središnje i južne Dalmacije koja najveći broj nalazišta i lokaliteta, koja datiraju iz 2000. godine prije Krista, ima upravo na području Posušja po kojemu je i dobila naziv.

Oživljeno istraživanje

“Posuška kultura izdvojena je tek početkom osamdesetih godina kao posebna kultura, a otprilike u isto vrijeme nastale su Cetinska, Vinkovačka i druge kulture. Posuška kultura obuhvaća oko osamdeset poznatih naselja, od čega je više od pedeset gradina”, kazala je Odža, naglasivši kako su najvažnije gradine Nečajno kod Posušja, trostruka gradina kod Sovića i druge.
Predavačica je nazočnima govorila i o specifičnostima 4000 godina stare Posuške kulture, čije istraživanje još traje, ili bolje rečeno - ponovno je oživljeno. Pored načina gradnje i životnih navika, Odža je govorila i o specifičnostima u obradi keramike te njezina ukrašavanja, usporedivši je s Cetinskom i drugim kultura s ovih prostora. Za razliku od Cetinske, specifičnost Posuške kulture nije bio nomadski način života, nego su prastanovnici Posušja ljeti živjeli u brdima, dok bi se zimskim mjesecima spuštali bliže poljima, a jedni su od prvih koji su prihvatili obradu zemlje i poljoprivredu.

Specifičnosti življenja
Svojim proizvodima trgovali su sa susjedima, a tragovi njihovih gradina, kamenim zidovima opasanih utvrđenja na dominantnim kotama, u koja bi se sklanjali u slučaju opasnosti, i danas su vidljiva na prostorima na kojima je ova kultura bila rasprostranjena.
Prema riječima ministra Vjekoslava Čambera, čije je Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i sporta u suradnji s posuškom podružnicom Matice hrvatske organiziralo ovo predavanje, ove bi se godine u Posušju trebao održati znanstveni simpozij o temi Posuške kulture. S navedenog simpozija će sva djela biti prikupljena i objavljena u jednom zborniku o temi više milenijske, nedovoljno istražene i slabo poznate povijesti Posušja i njegove okoline.

H. Marić

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=19136 (http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=19136)
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Zavelim - 10 Studeni 2008, 09:43:20 prijepodne
Citat:
Za razliku od Cetinske, specifičnost Posuške kulture nije bio nomadski način života, nego su prastanovnici Posušja ljeti živjeli u brdima, dok bi se zimskim mjesecima spuštali bliže poljima, a jedni su od prvih koji su prihvatili obradu zemlje i poljoprivredu.

evo korjena transhumance
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 09:51:58 prijepodne
E, da je još argumentirati podebljanu tvrdnju pa citiranu tvrdnju kao i tipološke, morfološke i druge distinkcije Pošuške i Cetinske.
Dobro da se o ovom govori, ali bi bolje bilo raskopat najmanje pedesetak gradina pa onda tvrdit štogod argumentirano.

AFAIK, nitko nije istražio ni Nečajno ni sovićke gradine niti ima ikakvih materijalnih dokaza o razlikama Pošuške i Cetinske.


BTW, lokalni pošuški portal ni riči ni slike o događaju još objavio nije.

Njima je danas pojam kulture izgleda - Dodo.
Dodo je bio malo blaži od Mamića.

Citat:
PRUD - Nakon što je predsjednik SDA pročitao zajedničku izjavu koja sadrži točke o kojima su se dogovorili lideri HDZ BiH, SDA i SNSD, uslijedila su pitanja novinara.

Arijana, izvoli, dao je riječ Sulejan Tihić novinarki FTV-a

Tek što se predstavila-gospodine Dodik, Arijana Saračević- Helać, magazin 60 minuta Federalne televizije, i zaustila: što mislite... Dodik joj je   odgovorio: hebe mi se.

Dodikov "odgovor" izazvao je smijeh prisutnih, a, među njima i predsjednika  SDA Sulejmana Tihića.

http://www.poskok.info/content/view/14386/1/ (http://www.poskok.info/content/view/14386/1/)

Ni citat nije citat kad bane na kolturan vorum.

(http://www.imagesforme.com/out.php/i220112_Picture1.png)

Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Zavelim - 10 Studeni 2008, 10:05:24 prijepodne
:)

Mislim da si dobro njušiš. Koliko je Posuška kultura nategnut pojam? No čitao sam o njoj u Prapovijesti (http://knjiga.hr/04.asp?param=P&ID=2650) kao srodnoj Cetinskoj, ali odvojenoj. No iz ovoga rada Naselje brončanoga doba u Prispu kod Livna (http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=8545) Posuška kultura se nekako čudno podudara s današnjim granicama BiH.  ;D Ispada da sve što je u BiH to je Posuška, a što u Hrvatskoj Cetinska.
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Insomnia - 10 Studeni 2008, 10:10:24 prijepodne
kakva te kultura snašla u posušju? znaš da ja potičem ogozgar...  :huglove:
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 10:12:16 prijepodne
Izgleda da i tebe muči poduplavanje linkova. Propusti i previdi. Starost. Ajde uredi post. Pripazi na razliku:
[url] nešto] nešto[/url]
i
[url= nešto] nešto[/url]
I pogledaj ostarjelim očima krajnji desni species - potomak pošuške kolture na drugoj sliki azgozgar . :)

http://www.poskok.info/content/view/14383/1/ (http://www.poskok.info/content/view/14383/1/)
http://www.poskok.info/foto/albums/hjsplit/n1004280843_30198547_1830.jpg (http://www.poskok.info/foto/albums/hjsplit/n1004280843_30198547_1830.jpg)
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Zavelim - 10 Studeni 2008, 10:18:09 prijepodne
ma nike mi mušice letaju livim okom zadnji dana pa jedva išta vidin

ali mora bit gorikar kulturna čeljad, nemore to valit  :)
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 10:23:06 prijepodne

Od Davora Marijana se očekivalo bolje, više i jače. Temeljiti razliku u čitavoj kulturi na sporadičnim fragmentima keramike, a da nisu sastavili ni jednu jeditu posudu od komada, je kao na temelju iskidanih komadića ričičke i roške tkane torbice tvrditi da se radi o različitim kolturama.

Izgleda da je Čović ipak prpa po onim gromilama za koje mi se činilo da nije. Ali mi ji je nešto puno rasprpa i/ili objavio 1989. biće površno ili je bila godina brez kiše i nevrimena.

Granice ti stari koltura preciznije bi se odredile po današnjem ili jučešnjem omjeru širina crni i bili pruga na mutapu, araru, bisagama, zobnici..., lokalna odstupanja obraditi ili paušalno proglasiti zagađenjem od migracije.
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Insomnia - 10 Studeni 2008, 10:28:44 prijepodne

I pogledaj ostarjelim očima krajnji desni species - potomak pošuške kolture na drugoj sliki azgozgar . :)star ti je on za ženidba-udaja oglase, a nije da on ne bi...  :smil443643319dc3d6ai:
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 10:37:48 prijepodne

Insa, ako pogledam Veneru milosku ili Mona Lisu ili Marylin Monroe joli bilo koji povijesni arhetip žemska, znači li to tebi da ću je ženit i/ili da sam lezba?

A narečeni species mi nekako baš paše za maskotu pošuške kolture i korespondirajućeg arhetipa, da je malo viša mogla bi bit duvanjka.
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Insomnia - 10 Studeni 2008, 10:44:41 prijepodne
A narečeni species mi nekako baš paše za maskotu pošuške kolture i korespondirajućeg arhetipa, da je malo viša mogla bi bit duvanjka.

pričamo o ženama ili o curicama?  :1238:

ja bih radije o kolturi, makar i ovoj našoj, jadnoj, pošuškoj...
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 11:12:29 prijepodne

Kad god se govori ili piše rič je o kolturi.
U citiranom slučaju o predlošku maskote kolture pošuške.
Slobodno me potvori u pedovilsku lezbu ali ona gorika meščini zna sama namazat i pekmez na kruv i lice šestanovačkom kremom i drugim zerzevatima, more dobavit kvaku, začešljat se, opremit i izać na tulum i stuć n+1 vodkajuice-a s puno više vodke vengo đusa (u onoj čaši nije ni fanta ni mirinda ni orangina ni pipi ni žuti sok).

Sa će mi Slovak pomoć okolo tumula i tuluma.
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Insomnia - 10 Studeni 2008, 11:16:37 prijepodne
Kad god se govori ili piše rič je o kolturi.
U citiranom slučaju o predlošku maskote kolture pošuške.
Slobodno me potvori u pedovilsku lezbu ali ona gorika meščini zna sama namazat i pekmez na kruv i lice šestanovačkom kremom i drugim zerzevatima, more dobavit kvaku, začešljat se, opremit i izać na tulum.

Sa će mi Slovak pomoć okolo tumula i tuluma.

aj ne seri...
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 11:19:15 prijepodne
aj ne seri...

Viš šta ti je koltura, dobro si me pripomenila, triba i to obavit, odo da ne brljam vorum, pa ću se vratit ka to kulturno rešim.
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 12:56:31 poslijepodne
Oli ne vidiš atavizme i relikte pošuške kolture?
U pošuškoj kolturi se žemskadija podapasavala prokleto visoko - odman ispod sisa.
Vidiš li na sliki oni crni pas (crni pojas treći dan).
E taj ti se održa sve do postinvormatičke xhtml kolture ka
</tits>
Povjesničari mode (šefica uključno) bi tu našli i relikt male sive aljine za okopavanje rašćike u cvatu.
Pače, mogli bi se nadovezati tvrdnjama da je pojas redundantni atavistički relikt iz doba transhumance. Pojas je u vrijeme transhumance i obrade tla služio za pričvršćivanje pedane od kotule u visini vazine od modre ili od modre za vazinu od modre pri obradi tla (npr. tla oko rašćike u cvatu) a poradi komocije i slobode pokreta tijela koje bi pedana blago ometala stalnim spadanjem.
Ovdje je to redundantno i praktično riješeno modernim materijalom - laštrikom podašivenom u pedanu. I to bi bilo to, ako Čović i Marijan ne dokažu da su u Pošuškoj kolturi već bili "izumili" gumu i laštiku.

Ako skočni i dinamčni poskok makne fotku, za svaki slučaj:

(http://www.imagesforme.com/out.php/i220281_posuska.jpg)
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Ajkula_87 - 10 Studeni 2008, 15:43:22 poslijepodne
http://www.poskok.info/content/view/14383/1/ (http://www.poskok.info/content/view/14383/1/)
http://www.poskok.info/foto/albums/hjsplit/n1004280843_30198547_1830.jpg (http://www.poskok.info/foto/albums/hjsplit/n1004280843_30198547_1830.jpg)

A divote...8)
Morat ću se ja koji put kamuflirat u hercegovskog studošu i posjetit tu neku feštu u zagrebu...:hihi
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 15:53:13 poslijepodne
ajkula, biće i tebe smantalo

ovi linkovi su bili u splitu

a tamo ko prava velika bijela psina moreš i doplivat

pa ne reči

daaa miii je biti morski passs

http://www.youtube.com/watch?v=IMopPYGDWgk&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=IMopPYGDWgk&feature=related)

ša ti je koltura

u vakin prigodan se sitin pajde koji bi se na ulici za vakizin stegnom divojačkin četveronoške zaletijo avkajući kao ćuko mali i ostavijo za uspomenu otisak zuba - approved

btw. omiljena ganga mu je bila

dabogda me pratila do groba
tvrda sisa i debela noga

Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Ajkula_87 - 10 Studeni 2008, 16:09:44 poslijepodne
ajkula, biće i tebe smantalo

ovi linkovi su bili u splitu
Ma vidim da, ali mi je upao u oko jedan bitan detaljčić... ;D
Da se te fešte također organiziraju i u zagrebu, pa ono... :plamenitan

u vakin prigodan se sitin pajde koji bi se na ulici za vakizin stegnom divojačkin četveronoške zaletijo avkajući kao ćuko mali i ostavijo za uspomenu otisak zuba - approved

btw. omiljena ganga mu je bila

dabogda me pratila do groba
tvrda sisa i debela noga
:zubo

A legendo !
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Zavelim - 10 Studeni 2008, 16:20:46 poslijepodne
posuška brončanodobna kultura

o tome pričamo  :starac
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 16:40:22 poslijepodne

a jesi tabijasus

malo smo odlutali

so what

oš sad da tražimo izravne sveze lutanja i teme u pesto ripleja

oš to?

oli ćemo se pravit maniti

ako se ne kvarcaju kako će do ovog doba od godine očuvat brončanu put i putenost

i je li ti oto tojo brončano doba

kakvi bronzini

sažetak je da nema prihvatljivih dokaza o različitostima cetinske i pošuške kolture ni u brončanom dobu ni u sri zime i da triba razkopat sve gromile i vidit o čemu se tutek radi lipo i detaljno brez mišanja pulitike i nuklearni lobija ko na temi o globalnom zatupljenju
uzput ako oni što privrću stine na gromilan privrnu i štogod uzput (an-passant, što bi rekli naši stari) ne triba parafrazirat onu

Roško Polje zaprdilo Rami
oj Roškulje i mi ćemo vami.

ako jim duša mogne podnit

Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Slovak - 10 Studeni 2008, 19:57:32 poslijepodne
Tulum
Obezvučena prostorna mjera čija jedinična vrijednost iznosi optimalnu količinu prostora za iće, piće, i sve ostalo što vole mladi. Obezvučena iz razloga neuznemiravanja javnoga reda i mira. Na tulumu zemlje more se dobro zabavit do 5 stotina mlađarije, ovih normalnih gabarita.
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: belevarac - 10 Studeni 2008, 21:08:47 poslijepodne
posuška brončanodobna kultura

o tome pričamo  :starac

Ma davno san ja reka kako sjedrat temu. Neko ubaci tuce bataka, pa da si pocsejo i o algan i meban, dzsabe ti je: pocsme se divanit o tomur kako mebe imaju dobre batake.

A osin togar, shta to vi Imotjani imadete protiva poshushke kolture? Tako bi vi rekli i da je ganga postala od Imackog polja u jugovinu a ne na Gracu i / ili u Batinu. Nisan ja lokal-patrijot [to su oni koji locsu za Domovinu] da bi navija za Poshushlje, nisan se s Poshushlja ni ozsenijo. Eto je mi baba otamo bila, ali toji je ositjaj isplijo. Lipo cura tamokar pishe da ima gomila i u njizin svashta, i da Posushljaci nisu prija koju iljadu godina bili ko gurbeti da se seljakaju, nego samo gonili ajvan u "Planinu". Pa to su oni, a i shire, radili sve do 1970. I zashto bi posushka koltura bila taka jednaka cetinskoj? Zato shto oboji imaju Veliku Gospu?
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: glonga - 10 Studeni 2008, 21:47:55 poslijepodne

A krvi ti i soli, belevarijo, šta misliš iz čega je izgatala da nisu bili nomadi.
Biće je prizvala duv klete Anđice Odžića (nu i imena su jim sličita) da joj zaviri u razbucanu gromilu ko birvaktile u vildžan.
Ono:
- Vidim ti pismo iz doleka... imaš klišća - niešta ćeš uklišćat...

Neš ti metoda i znajnstva i teknik, pol varena, pol pečena, nerasičena transumanca.
Brez bataka bi tema zamrla da je je otvorilo sto Zevelima, a ako se razpiri - lako je raztribit i prosijat.
Inače ni tribljenje ni prosijavanje ne će pomoć na vorumu ki na odžinskom minderu metavizičenje o tomur kliko šejtana more stat na vr igle.
Vorumaši i Votoimota bi mogli pripomoć što slikovanjem kad se razbacuju gromile što vlastoručnim razbacivanjem stina s gromile u okviru službenog arheološkog razbucavanja gromila ki dragovoljci i štogod nagovorom na arheološka razbucavanja nieki gromila.

Uzput bi se od pomno probrani stina na kojima nema povisni brzdotina mogla naložit klačina, i nako je sve zareslo i zabusilo u grabovinu.
Kugla i nako više nema nać - porazbijali Bosanci igrajuć glavomet.
http://www.bljesak.info/content/view/20091/155/ (http://www.bljesak.info/content/view/20091/155/)

Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: Posrat7 - 08 Prosinac 2008, 21:02:25 poslijepodne
Vidin ja Vi govorite o posuskoj kulturi a sto je s rakickom... :smil443643319dc3d6ai: Hm..hm..a tek gornja i donja bekija?
Naslov: Odg: Posuška kultura
Autor: belevarac - 08 Prosinac 2008, 21:11:31 poslijepodne
Vidin ja Vi govorite o posuskoj kulturi a sto je s rakickom... :smil443643319dc3d6ai: Hm..hm..a tek gornja i donja bekija?

Reci ti meni, Rakitjanac, kazse li se ono u vas na pr. ovako: "Da tju to svojon zseni"?
Naslov: D. Marijan
Autor: glonga - 02 Travanj 2010, 16:37:47 poslijepodne


D. Marijan; Naselje brončanoga doba u Prispu kod Livna (http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=8545), u: Opvscvla Archaeologica Radovi Arheološkog zavoda, Vol.19 No.1 Prosinac 1995.