IMOart Forum Croaticum

Tko to tamo.... => Događanja, film, glazba, TV, krugoval, tisak... => Autor teme: Zavelim - 04 Rujan 2008, 22:36:27 poslijepodne

Naslov: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 04 Rujan 2008, 22:36:27 poslijepodne
o izložbi:

U četvrtak, 4. rujna 2008. godine u Galeriji Klovićevi dvori otvara se izložba Stećaka koja će okupiti ove jedinstvene dijelove baštine iz krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Pripremala se pune tri godine, a na njoj su surađivali brojni stručnjaci koji se bave tim djelom baštine i to na međunarodnom planu, te predstavlja svojevrsnu atrakciju kako zbog specifičnosti građe koju će prezentirati, tako i zbog opsega i količine informacija o izloženom.
Izložba stećaka obrađuje cjelokupnu problematiku vezanu uz ove kamene srednjovjekovne spomenike, a odnosi se na njihovo nastajanje, podrijetlo, umjetnost, simboliku, topografiju, priloge pronađene u grobovima ispod stećaka kao i na njihovu uščuvanost. Posebno nastoji naglasiti potrebu trajnog očuvanja ove jedinstvene pojavnosti, koje, kao što Vam je poznato, osim u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Crnoj Gori, nema nigdje u Europi. Koliko je zaštita nužna i hitna najbolje se vidi na lokalitetima gdje se stećci nalaze. Naime, najvećim dijelom su toliko oštećeni da se na pojedinim lokalitetima, primjerice ukrasi koji su nekada bili itekako izraženi, sada jedva naziru ili ih uopće nema.
Koncepcija izložbe obuhvaća četiri segmenta građe: grobne nalaze ispod stećaka, odljeve stećaka u gipsu (koje u svojoj zbirci čuva Gliptoteka HAZU u Zagrebu) velika foto povećanja stećaka snimljenih na terenu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, te originalne stećke koje ćemo dopremiti s lokaliteta u Hrvatskoj.

Izložba traje do 2. studenog 2008. godine.

Medijski pokrovitelj izložbe je Jutarnji list, a sponzor izložbe je Hrvatska Gospodarska Komora.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 04 Rujan 2008, 22:41:01 poslijepodne
ZAGREB - U Klovićevim dvorima 4. rujna u 20 sati otvara se dosad najteža izložba. Galerijska ustanova morala je nabaviti 23-tonski šleper kako bi masivne srednjovjekovne nadgrobne spomenike iz Dalmatinske zagore dopremila na Gornji grad. Jer, nema stećka lakšeg od tri tone. Ova je izložba teška oko 20 tona.

Upravo su svojom veličinom, rustikalnošću, pa čak i primitvnošću ti neobični kameni gorostasi, po unutrašnjosti - prostoru današnje Hrvatske, BiH, zapadne Srbije i dijela Crne Gore - prkosili pomodnoj zapadnoj romanici i gotici što se proširila Jadranom. Ta golema “autoritativnost” valjda im je omogućila da prežive stoljeća.

Naime, ponegdje se još uvijek vjeruje da stećak donosi nesreću. Opet, postoje i optimistične predaje koje kažu da nerotkinje mogu uz pomoć njih zatrudnjeti, kao što stoka može postati zdrava i debela.

Nesvakidašnji transport jedan je od zadnjih koraka koji su se morali napraviti za organizaciju prve velike izložbe nedovoljno istraženih i loše očuvanih stećaka, koju je autorica izložbe, kustosica Jasminka Poklečki Stošić uz pomoć kolega iz BiH, Srbije i Crne Gore pripremala četiri godine. Na prostoru BiH, ponajviše njezina južnog dijela, postoji 60.000 stećaka, u Srbiji i Crnoj Gori oko 300.000, a u nas oko 6000. Njih 95 posto je u katastrofalnom stanju i neopohodna je hitna zaštita.

Za izložbu je s lokaliteta u Dalmaciji izmješteno sedam originalnih stećaka (izmještati se mogu samo oni ispod kojih se ne nalaze grobovi), i to s lokaliteta Sinj, Proložac , Brela, Budimiri između Trilja i Sinja, općina Cista Provo, te iz Muzeja Cetinske krajine u Sinju.

- Pravi je raritet to što smo uspjeli ishoditi dozvolu za izmještanje sedam stećaka. Naime, transport prvo mora odobriti nadležna općina ili grad, a zatim i Konzervatorski odjel koji potom izdaje naputak o postupanju sa spomenikom - objašnjava autorica izložbe Poklečki Stošić.

Osim originala predstavit će se i gipsani odljevi iz Gliptoteke HAZU, među kojima je i odljev najvećeg i najbogatije ukrašenog stećka iz Donje Zgošće kod Kaknja. Ostalo će biti prikazano putem fotografija među kojima su posebno dopadljive one što ih je Tošo Dabac krajem 50-ih snimio u Bosni, kao i fotografije koje je Damir Fabijanić snimio za potrebe izložbe.

Izložba će obuhvatiti i nalaze u grobovima ispod stećaka: nakit, oružje, dijelove konjske opreme, tekstil i druge predmete koje su ustupili Zemaljski muzej Sarajevo i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Nažalost, stećci koje sarajevski muzej čuva nisu mogli biti dopremljeni jer bi ih transport ugrozio. Stećci su danas najvažniji spomenički dokaz predosmanlijske Bosne, najupečatljiviji materijalni simbol vremena od 13. do kraja 15. stoljeća. Već nakon 1463. i pada Bosne pod Turke stećak počiustupa mjesto turskom nišanu.

Iako se glas o njima pronio i prije, stećci se počinju sustavno proučavati od austrougarske aneksije BiH i otada svako vrijeme njihovu pripadnost tumači u svoju političku korist. I danas postoje dvije dominantne teorije o njihovoj pripadnosti. Jedna kaže da je riječ o bogumilskim spomenicima, odnosno nadgrobnim spomenicima pripadnika Crkve bosanske, a druga da su ih radili Vlasi, originalna nomadska skupina s ovih prostora.

- Ono što je sigurno jest da su se ispod stećaka pokopavali pripadnici tri konfesije: Crkve bosanske, Rimokatoličke i Pravoslavne - tvrdi autorica izložbe koja će biti otvorena do 2. studenoga ove godine.

Nerazjašnjeno značenje simbolike ukrasa

Epitafi stećaka napisani bosančicom svjedok su onodobne pismenosti. Oni uglavnom otkrivaju ime pokojnika (često je i nekoliko njih pokopano ispod stećka). Na nekim primjercima je i potpis dijaka - pisara koji je sastavio i uklesao natpis. Neki natpisi donose pojedinosti iz pokojnikova života ili molitve. Ukrasi na stećcima, odnosno njihova simbolika još je engima, ali ujedno dokaz nasljeđa prapovijesnog doba i antike. Pojavljuju se motivi sunčeva diska, polumjesec u pratnji zvijezde koji izaziva brojna tumačenja, zatim križ i ljiljan, prikazi lova, oruđa i alata, figure muškaraca i žena sa štapovima ili križevima u ruci...


http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,8,21,,130664.jl (http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,8,21,,130664.jl)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 04 Rujan 2008, 22:51:03 poslijepodne
(http://img237.imageshack.us/img237/2558/spa0780sf0.jpg)

na slici stećak iz Prološca i stećak iz Runovića naslonjeni jedan na drugi
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 04 Rujan 2008, 22:55:15 poslijepodne
šteta što je slika slabe rezolucije pa se ne vidi koji je stariji i koji je bolje isklesan...
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 04 Rujan 2008, 23:01:21 poslijepodne
Preporučam svim dinaroidima da obavezno posjete ovu izložbu i saznaju više o grebima i bilizima svojizi predaka. Na izložbi su i tri stećka iz Imotske krajine.

I vrlo zanimljiv nakit iz grobova ispod stećaka kod crkve Svetog Spasa.

(http://www.sinj.com.hr/galerija/albums/userpics/10001/crkva.jpg)

(http://img99.imageshack.us/img99/5756/nakiteo4.jpg)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 05 Rujan 2008, 08:43:44 prijepodne
(http://www.jutarnji.hr/ephresources/images/2008/09/04/st.wide.jpg)

ZAGREB - Izložba "Stećci", posvećena jedinstvenu, ali i, kako je naglašeno, zanemarenu dijelu srednjovjekovnoga naslijeđa Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, večeras je otvorena u Galeriji Klovićevim dvorima u Zagrebu.

U ime pokrovitelja ministra kulture Bože Biškupića izložbu je otvorio državni tajnik Jasen Mesić koji je čestitao autorima izložbe i svima koji su pridonijeli njezinu ostvarenju.

Mesić je rekao kako su stećci odraz kulturnog identiteta vremena u kojem su nastali te istaknuo da smo se upravo zato danas obvezni brinuti o njima.

Izložba je pripremana četiri godine, tijekom kojih je obrađen nastanak stećaka, njihovo podrijetlo, umjetnost, simbolika, topografija, s osobitim naglaskom da ih treba očuvati jer, istaknuto je, stećci ne postoji nigdje drugdje u Europi.

Koncepcijom izložbe obuhvaćeni su originalni stećci premješteni s lokaliteta u Hrvatsku, odljevi stećaka iz Gliptotetke HAZU-a, raritetni grobni nalazi ispod stećaka (nakit, mačevi), te velika foto povećanja stećaka snimljenih na terenu.

Izložene su i fotografije stećaka koje je 60-ih godina prošlog stoljeća (u BiH i Hrvatskoj) snimao ugledni fotograf Tošo Dabac, istaknula je autorica izložbe Jasminka Poklečki-Stošić. Upozorila je na vrlo loše stanje stećaka koji su, istaknula je, bitan dio hrvatske kulturne baštine. Zato je i jedan od razloga izložbe senzibiliziranje javnosti i mjerodavnih ustanova da se što je više moguće učini na njihovu očuvanju, dodala je.

Ravnateljica Galerije Klovićevih dvora Vesna Kusin također je upozorila kako stećci na svojim originalnim lokacijama zahtijevaju vrlo opsežne konzervatorske radove te se, kao i autorica izložbe, zauzela da ih se pokuša uvrstiti na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

Nazočne je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a otvorenju izložbe nazočila je i predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin posebno je zahvalila na pomoći u pripremanju izložbe i direktorici Zemaljskog muzeja u Sarajevu Ajši Softić te direktorici Zavičajnog muzeja u Travniku Fatimi Maslić, koje su također nazočile otvorenju.

Izložba je otvorena do 2. studenoga.  (Hina)

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,9,4,,132257.jl (http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,9,4,,132257.jl)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 09:07:06 prijepodne
Citat:
na slici stećak iz Prološca i stećak iz Runovića naslonjeni jedan na drugi

da ne bi bilo zabune i zablude nisam doša gledat stećke nego pojist i popit džabe kako i priliči otvaranju izložbe.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 05 Rujan 2008, 09:34:07 prijepodne
Citat:
da ne bi bilo zabune i zablude nisam doša gledat stećke nego pojist i popit džabe kako i priliči otvaranju izložbe.
Mogu mislit kakvim si zainteresiranim pogledima s kažiprstom na bradi pomno pratio eksponate misleći o spizi. Isti si ja.  :hihi
Naslov: Prološki “Stećak” kao i njegovi zemljaci, otišao u Zagreb
Autor: OriloGorilo - 05 Rujan 2008, 10:12:17 prijepodne


(http://imotskiportal.com/wp-content/uploads/2008/08/nema-stecka-120808.jpg)

Proložani doživjeli pravi šok!

Nenajavljeno, bez velikih priprema i priče, u centru mjesta, došli neki nepoznati ljudi, dovezli kamion s dizalicom, natovarili stari kameni stećak, jedan od simbola Prološca i odvezli u nepoznatom pravcu!?

U nevjerici i s čuđenjem Proložani su prolazili, gledali na mjesto na kojem se gotovo petsto godina nalazio stećak, nadgrobni spomenik jednom od predaka današnjih Proložana.

Tko i zašto je odvezao u „nepoznato“ ovaj povijesni dragulj pitali su se Proložani, a mi smo potražili odgovor u Konzervatorskom odjelu u Imotskom, a oni su nas uputili na zagrebačku galeriju Klovićevi dvori. Cijela priča dobiva razumljivu dimenziju, a to je da će se u Klovićevim dvorima održavati „Izložba stećaka“, i to od 4. rujna do 8. studenoga, na kojem će prološki stećak zauzimati istaknuto mjesto. Jasminka Poklečki Stošić voditeljica projekta nam veli da je sve u skladu s zakonskim normama i po pravilima struke.

         -Poslali smo zamolbu za izmještanjem stećka načelniku općine Proložac Mati Lasiću, koji je to odobrio. Nadležni konzervatorski odjel u Imotskom, provjerio stanje na terenu, utvrdili da je to tehnički izvodivo, i na osnovu njihove suglasnosti odlučili smo ovaj stećak na ovoj izložiti. Ovakva povijesna građa se ne može transportirati bez police osiguranja, a ona je napravljena na vrlo veliku vrijednost, kod Croatia osiguranja.

Naravno, po završetku izložbe stećak ćemo ponovno, neoštećen vratiti u Proložac, na mjesto na kojem stoji stojećima, - kazala je Jasminka Polečki Stošić.

Izvor:
Stranice RadioImotskog znane i kao ImotskiPortal
http://imotskiportal.com/2008/08/12/stecak-kao-i-njegovi-zemljaci-otisao-u-zagreb/ (http://imotskiportal.com/2008/08/12/stecak-kao-i-njegovi-zemljaci-otisao-u-zagreb/)

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 10:18:04 prijepodne
vidim da ste se raspametili nad izložbom, a meni je sve to skupa odvratno.

naravno, mislim na skrnavljenje grobova naših predaka samo da bi viiiina zagrebačka gospoda, koja inače voli kamen i sve što s njega dolazi kao crno pod noktom, mogla viditi i biti "viđena" na tako jednom kulturnom misti kao klovićevi dvori...
naravno, zajedno s imoćanima koji se stećcima ne mogu drugačije ni diviti nego kad ih primiste u zagreb...
Naslov: "VRATITE MI MOJ NADGROBNI SPOMENIK"
Autor: OriloGorilo - 05 Rujan 2008, 10:28:10 prijepodne
Citat:
Za izložbu je s lokaliteta u Dalmaciji izmješteno sedam originalnih stećaka (izmještati se mogu samo oni ispod kojih se ne nalaze grobovi), i to s lokaliteta Sinj, Proložac , Brela, Budimiri između Trilja i Sinja, općina Cista Provo, te iz Muzeja Cetinske krajine u Sinju.

- Pravi je raritet to što smo uspjeli ishoditi dozvolu za izmještanje sedam stećaka. Naime, transport prvo mora odobriti nadležna općina ili grad, a zatim i Konzervatorski odjel koji potom izdaje naputak o postupanju sa spomenikom - objašnjava autorica izložbe Poklečki Stošić.

Poštovana gospođo Poklečki - Stošić, dame i gospodo iz konzervatorskog ureda u Imotskom i Mate Lasiću primite na znanje kako se ispod "odnešenog" u Zagreb prološkog stećka nalaze kosti pokojnika!!!

Radi se dakle o elementarnom neznanju i nesuradnji odnosno konzultacijom sa ljudima od struke koji su upoznati sa stanjem na terenu.

Gospoda i dame u Imotskom konzervatorskom odjelu OČITO nisu upoznati sa situacijom oko prološkog stećka a prološki načelnik nikada nije imao ni volje ni saznanja o situaciji u mnogočemu pa i o stanju baštine na području svoje odgovornosti.

Osobno sam svjedočio i vidio kosti pokojnika i lobanju sa velikim čavlom na vrh tjemena ispod/u blizini tog stećka kada su osamdesetih izvođeni radovi iskopa prilikom polaganja cijevi od vodovoda.

Zaključujem kako se radi o "skrnavljenju groba" iz nehata ili namjerno (ne znam, vjerojatno iz nehata i neznanja) koje je za svaku osudu. Uostalom organizatorica same izložbe je naglasila kako se neće izlagati stćci koji su iznad grobova (podcrtani dio iznad u citatu) )!!!  

Oosbno sam ljut i da nisam jučer bio poslovno vezan imao sam namjeru pojaviti se sa maskom kostura, doći u "Klovićeve dvore" i nositi tablu

"VRATITE MI MOJ NADGROBNI SPOMENIK"  
Naslov: raspamećivanje
Autor: OriloGorilo - 05 Rujan 2008, 10:38:51 prijepodne
Kako ko Insomnia i kako zbog kojeg razloga!

Naime ja se jesam raspametio kada sam shvatio da su odnijeli STEĆAK (naglasak na STATI u korijenu riječi STEĆAK a ne LETATI pa da je LEĆAKi da ih se voza okolo) praktički u pet minuta dok nisam bio doma i nisam vidio ono što bi bez sumnje na svaki mogući/zakonski način spriječio.

Zvao sam odmah (tog dana) Imotski (konzervatorski), Split (muzej) Zagreb (Klovićeve) razgovarao sa stručnjakom od prološkog načelnika. ...i naravno od svih dobio odgovore u kojima samo odgovornost prebacuju sa jednog na drugo.

Sam načelnik mi reče kako će ga u zagrebu lipo očistiti a onda će ga vratiti u proložac pa će ga lipo i trajno utvrdit i napraviti mu postolje!!!

Uglavnom milina jedna...poželio sam da odnesu i obiteljski mi nadgrobni spomenik iz Šamatorja ako im već stonehenge neće Britanci ustupiti iz tko zna kojih razloga...

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 10:42:31 prijepodne
Citat:
vidim da ste se raspametili nad izložbom, a meni je sve to skupa odvratno.

ponavljam ja sam ošo samo džabe pojist i popit

Citat:
naravno, zajedno s imoćanima koji se stećcima ne mogu drugačije ni diviti nego kad ih primiste u zagreb...

jedini Imoćani na izložbi smo bili ja i zavelim

Citat:
naravno, mislim na skrnavljenje grobova naših predaka samo da bi viiiina zagrebačka gospoda, koja inače voli kamen i sve što s njega dolazi kao crno pod noktom

cilj  gospođe koja je postavila izložbu je da se stećci nađu na popisu UNESCO-ve kulturne baštine te da se temeljito restauriraju.
ta fantastična gospođa je bila malo pretenciozna pa je kazala da su stećci naši Mikelanđelo i Leonardo(to sam čuo između dva gutljaja pive)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 10:44:53 prijepodne
iskreno, ja sumnjam u to da će ga očistiti i konzervirati ili što već.
imali su bar 50 godina to napraviti.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 10:47:30 prijepodne
ponavljam ja sam ošo samo džabe pojist i popit

jedini Imoćani na izložbi smo bili ja i zavelim

cilj  gospođe koja je postavila izložbu je da se stećci nađu na popisu UNESCO-ve kulturne baštine te da se temeljito restauriraju.
ta fantastična gospođa je bila malo pretenciozna pa je kazala da su stećci naši Mikelanđelo i Leonardo(to sam čuo između dva gutljaja pive)

neka ste se vi najili i napili, u to ne ulazim.

ali ako se nešto treba naći na unescovom popisu zaštićene baštine, unda se to ne nosa okolo jer više to nije ono što jest, dakle, nadgrobni spomenik.

trebalo je unesco dovesti doli, pokazati im sve na licu mista i u ORIGINALNOM OKRUŽENJU.
inače, bez ovog zadnjeg, stećak nije stećak niti ima svoju vrijednost kao takav.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 11:02:07 prijepodne
Citat:
neka ste se vi najili i napili, u to ne ulazim
.

ponavljam JA sam samo ošo pojist i popit,zavelim je zagleda i razgleda

Insomnija imaš potpuno krivu percepciju izložbe zbog predrasuda tipa:

Citat:
vidim da ste se raspametili nad izložbom, a meni je sve to skupa odvratno.

Citat:
naravno, mislim na skrnavljenje grobova naših predaka samo da bi viiiina zagrebačka gospoda, koja inače voli kamen i sve što s njega dolazi kao crno pod noktom, mogla viditi i biti "viđena" na tako jednom kulturnom misti kao klovićevi dvori...

Citat:
naravno, zajedno s imoćanima koji se stećcima ne mogu drugačije ni diviti nego kad ih primiste u zagreb...
a niti jedan nije viđen


Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 05 Rujan 2008, 11:12:06 prijepodne
Citat:
Oosbno sam ljut i da nisam jučer bio poslovno vezan imao sam namjeru pojaviti se sa maskom kostura, doći u "Klovićeve dvore" i nositi tablu

"VRATITE MI MOJ NADGROBNI SPOMENIK"

Izvrsna ideja.
Ja bih radije u "Plavom oglasniku" objavio:
Iznajmljujem nadgrobni spomenik. Vratiti očišćen!
Naslov: PORUKA ZA ORILA,POTJEHA,INS.
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 11:24:25 prijepodne
koji vam je k.rac!!?

ako je iko neodgovoran svakoj vrsti kulturne baštine to smo MI
nebrojeno stećaka je zadnjih 50-tak godina premještano bez ikakva nadzora kod gradnje raznoraznih cesta i cestica,otucano,zapišavano itd.. pa niko ni BEE...

sada su tri koja su među rijetkima pogodni za premjestiti(jer je većina u tako lošu stanju da se raspadaju) premještena radi izložbe i cilja OČUVANJA a vi drečite

napomena:
kad kažem MI ne mislim na pojedinca nego na širu društvenu zajednicu (primjerice Imotska krajina,Dalmatinska zagora,Dalmacija,Hrvatska,Balkan.)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 05 Rujan 2008, 11:44:54 prijepodne
Ponavljam tekst koji sam već donio na starom forumu:

Radni zadaci u meni obično budili veselje, a osobito oni u Imoti i oko nje. Može li biti ljepše zadaće od posjete zavičaju jedinstvena krajolika i neistražene prošlosti? U mojim bilješkama sabrano preko tisuću lokaliteta raspoređenih između hrpta Biokova i nerazborito zacrtane granice prema našima u Hercegovini i Bosni. Na stotine gomila, više desetaka gradina i skupina stećaka, ostaci prapovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih naselja, utvrda i puteva, ranokršćanskih i starohrvatskih crkava,... Deseci napuštenih, a netaknutih zaselaka naših pradjedova, kamene, pločom ili slamatim krovovima pokrivene kuće, rasušene vodenice, pristave i kilometri suhozida. Bože moj, kakva li arhiva! Svjedočanstva ljudske nazočnosti od mlađeg kamenog doba do naših dana, priča o kulturama Sredozemlja, usponima i padovima sljubljenih ili suprotstavljenih naroda i religija, a uvijek pomirenih s prirodom.
Među spomenicima prošlosti posebna su groblja, posljednja počivališta znanih i neznanih što oduvijek izazivahu obzir bliskih potomaka i daljih srodnika. Mjesta rastanaka, sjećanja, susreta i nadanja. Mjesta molitvi i poštovanja.
Posljednjih godina, radni zadaci u Imoti obično nose predznak zaštitnih istraživanja, stoga u meni potiču i tjeskobu. Znači, valja nam nešto spašavati pred nasrtajima suvremenika!? Arheološke spomenike, stara naselja, crkve, jezera i druge donedavno netak¬nute oaze prirode. Kao i u velikom svijetu, obično sve krene bezazleno, a onda se pojave betonske plaže, azbestoze, tvornički dimnjaci, ranjeni pejzaži, ozonske rupe, uragani, zagađenja, virusi i od svega opasnija duhovna pustoš.
Sjetih se ne tako davnog djetinjstva i odlazaka s pokojnim didom u polje. Kasnojesenski i zimski dani bili rezervirani za potkresavanje vrba i jablanja, a prvi proljetni za čišćenje voša i kanala iz kojih smo svi pili vodu. Vino se nosilo od kuće, a otpaci vraćali ili spaljivali. Za ljetne popodnevne stanke rukama bih nalovio rakova za večernju poslasticu. Bilo ih u VrIjici, Siji, Šipovači, u Prološkom Blatu i betonskim kanalima. Nekad bilo sad se spominjalo! Rakovi se povukoše iz šikarom zaraslih vodotoka zatrpanim metalnim olupinama, plastičnim i najlonskim ambalažama.
Na Dikovaču me početkom sedamdesetih prvi doveo otac dok je pripremao dipomski rad o arheološkim spomenicima Imotske krajine. U to doba zmijavačka djeca se kupala kraj Đogića brane, Zmijavčani još pili vodu iz Jaruge, a kamena gomila na Dikovači bila bez drače, grma i stabla. Na njoj nekoliko stećaka, u njoj i oko nje cijela povijest naseIja. Tada ju obilazili pastiri sanjareći o zlatnim vratima na kraju tunela što spaja Mrkonjiće s Crkvinom. Isti smisliše legedne o zakopanim zvonima, susjedovoj kravi što nestade u mraku podzemlja, baki koja je, preduć vunu, na glavi donijela kamene blokove na tjeme gomile. Grob pod najvećim stećkom nazvaše Lovrinim.
U međuvremenu, netko je, slučajno ili namjerno preselio bogumile iz dubine Balkana na ove prostore. Stećke svojatali drugi, a nama bilo svejedno. U Zmijavcima, kažu, tek su ovdašnji pravoslavci donedavno znali položiti cvijeće i zapaliti svijeću na sanduku s Balinjače. Jedno jutro nakon čišćenja Dikovače, zatekosmo nekoliko stručaka nad nadgrobnim pločama! Djeca ili odrasli?
Ne tako davno, neki se domaći momci pojačali sa stećcima na Dikovači. Radi mladenačkog bijesa i neznanja, nadgrobni spomenici predaka su povaljeni s postolja, razbijeni ili skotrljani niz padinu. Isto se događalo diljem Imotske krajine gdje su stradale mnoge gomile i gradine po Zagvozdu, Grubinama, Šumetu, Poljicima, Slivnu, Svibu,... U socrealističkom zanosu gradili se putevi i zadružni domovi, a mljele šudernjače. Među nama uskoro kružila priča kako se na Kaldrmi izmedu Kamenmosta i Glavine stradavalo radi ljudskih kostura zdrobljenih skupa s kamenjem u podlozi asfalta.
Veliki kameni sanduk nad Lovrinim grebom nitko nije micao. Zbog težine, ili imena!? Na njemu počivali i igrali se, hrabriji se dječaci poda nj zavlačili. Nestašniji bi podigli poklopnicu manjeg groba, te brzo uzmicali pred ostacima kostura. Stariji im govorili, ne diraj, udarit će krupa! Kad bi težak pronašao nepoznat mu brončani ili bakreni novac, pričalo bi se o skrivenom ćupu punom zlatnika.
Kad bi pronašao grob, zaobišao bi ga. Probijajuci puteve naši bi stari zavojima zaobilazili gomile. Tko ne vjeruje neka provjeri vozeći se od Karoglana Kusonjića prema Podosoju.
Drugi put me dopala čast otkrivati prošlost Zmijavaca krajem osamdesetih. Skupa sa zadarskim cimerom, studentom arheologije Zvonom Brečićem i rođakom Marijanom Lozom, na Crkvini sam pomagao profesoru Cambiju i kolegici Snježani, prezimenjakinji i nevjesti plemena fra Ivana Tonkovića koji je potkraj devetnaestog stoljeća prvi istraživao ostatke prošlosti na obiteljskoj zemlji podno Dikovače. Osim tada otkrivenih temelja crkve, u novije doba su pronađeni ostaci krstionice-baptisterija s bazenom, mjesto prvih kršćanskih zavjeta, više kasnoantičkih grobova, a dopunjena vrijedna zbirka metalnih i kamenih spomenika. Na Bublinu bijaše groblje Rimljana, zasigurno i kakav hram sudeći po nalazima ulomaka žrtvenika s posvetama vrhovnom božanstvu Jupiteru. Na ukrašenim kamenim urnama prikazi ljudskih likova, na nadgrobnim stelama natpisi s imenima davnih ovdašnjih žitelja; Saturninus i Asperans bijahu italskog, a Epicadus i Batoniana domorodačko-ilirskog porijekla.
Temelje kuća njihovih suvremenika i lijepo sačuvanu cisternu upravo pronađosmo na zemlji Brnasuši u Garaca. Ostatak većeg antičkog kompleksa nedavno je zauvijek izbrisan, iako sam osobno upozoravao na nj prije neko
liko godina. Umjesto arheološkog parka na otvorenom dvorište novogradnje ukrašava flaster kako ga zovu naši građevinari! Kažu, bilo je sličnih ostataka i na drugim mjestima po Zmijavcima, Prološcu, Lovreću, Runovićima,... U Gorici kod sv. Stipana uređeno Šamatorje s ostacima rimskog naselja, ranokršćanske i starohrvatske crkve, oslikava povijest bolje od riječi. Lokaliteti Crkvina u Zmijavcima i Crkvine u Cisti Velikoj, također. Na vrijeme ih posjetili arheolozi združeni s dobrim domaćinima.
Nad temeljima ili blizu poganskog hrama na Bublinu, svetište imali i prvi kršćani. Unutrašnjost ranokršćanske crkve krasila oltarna pregrada s rijetko uprizorenom biblijskom pričom o Danijelu među lavovima. Na jednom ulomku uparani križ i golubica što krasi grb današnje općine. Zapis fra Ivana i monografija o Crkvini iz pera spomenutih suvremenih istraživača zauvijek ubilježiše Zmijavce na arheološku kartu svijeta.
O gomili na Dikovači do danas izgovoreno i napisano premalo riječi. 0 njoj sam počeo naglas razmišljati u društvu zadarskog profesora dr. Slobodana Čače početkom devedestih. Umjetno brdo već bilo obraslo šikarom i borovim šumarkom odgojenim iz sadnica preostalih za pošumljavanje nekih drugih goleti. Umjesto igrališta ili nesuđenog mjesnog groblja, na zapadnom prilazu nagomilale se hrpe svakojakog otpada.
Dikovača nam postavila više pitanja nego smo mogli ponuditi odgovora! Gradina ili gomila? Ako je gomila, tko li ju je ovoliku zaslužio prije više tisuća godina? Počivaju li ovdje plemenski prvaci stanovnika Zelene glavice kod Crvenog jezera, onih što obzidaše vrh gradine Liskovca, ili možda Pita iznad Gorice. Tko joj je, kada i zašto otupio šiljati vrh zaravnavši plato na kojem je dosta klesana kamena? Krije li na njemu ostatke kakve građevine, utvrde, ili možda crkve?
Oko gomile nebrojeni ulomci prapovijesnih i antičkih posuda, kućnoga lijepa s otiscima šiblja, komadi odlomljenih žrvanja i željezne troske. Na njenom tjemenu zasigurno groblje nešto bližih nam predaka. Osim kasnosrednjovjekovnih stećaka ukrašenih prizorima kola, lova, križevima, polumjesecima i stiliziranim ljiljanima, iz trave stidljivo vire skriveni kamene poklopnice i učelci s uparanim križevima. Povaljeni nadgrobni biljezi krštenih duša!
Ove sam jeseni na Dikovaču došao po nalogu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a kao službenik Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika. Zaštitna istraživanja uoči gradnje tvorničkog pogona na mjestu još većeg odlagališta otpada! Kažu, očistit će se smeće, prosjeći šikara s tjemena gomile, a do ostataka ranokršćanskog kompleksa napokon urediti pristupna staza. Usprkos nedavno postavljenom putokazu, čini mi se, Crkvinu rijetki obilaze!
Nakon prosjecanja šikare geodeti snimili gomilu; baza promjera sto, a sačuvana visina od deset do petnaest metara! Zaista kneževske dimenzije najveće gomile u Imotsko-bekijskoj kotlini! Očistismo smeće iz nekoliko ranije otvaranih grobova na njenom vrhu, a iz Lovrina greba kosti životinja. Da nije domaćeg svjedočenja, pomislio bih, donijele ih zvijeri! Ista slika između Kasalovih i Zovkinih kuća; prapovijesne gomile zatrpane odbačenim hladnjacima i štednjacima, tepisonima, plastikama, ostacima lešina,... Da ga drugi ne vide, guraju ljudi smeće pod tepih!
A Svi Sveti su blizu! I nije neki blagdan!? Izvan sezone mlade janjetine, malonogometnih turnira, derneka i koncerata na otvorenom! Treba li spominjati istočni novokomponovani melos! Posljednjih godina mnogi Blagdan poistovjetili s Dušnim danom sjećanja na mrtve! Golemi buketi cvijeća i voštanice upakirane u sve prezreniju plastičnu ambalažu! Uvjerilo nas, tako ljepše svijetle! Na naslovnici web stranice Zmijavaca anketa s upitom o najvećem svecu u mjestu?! Biračkom tijelu ponudene tri opcije, Svi Sveti, sv. Josip i sv. Lovre! Sveti Leopold Mandic nije predložen!
Osim grobova rodbine, prijatelja i najbližih poznatih, tih dana obiđem i posljednja počivalista starih Hrvata, Rimljana i Ilira, krštenih i nekrštenih duša što ispisaše povijest Imote. Blizu takvog mjesta jednom ranije susretnem dječaka! Upitam, kako se zove strana iznad kuće! Ne zna ni djevojčica! Dobro, nisam ni ja znao imena stanara Big Brother kuće! Uoči Dušnog dana 2005. godine posjećujem prijateljski dom. Okupljena obitelj nestrpljivo čeka nominacije. Svetkuju Kult izležavanja i dokolice! Na putu prema Splitu pozdravilo me nekoliko tikava pripravljenih za nadolazeću Noć vještica. Najavljuju američki san! Neka se djeca zabave, a trgovci zarade! Lijepa su došla vremena!?


Ljubomir Gudelj Velaga
(List župe Svih Svetih Zmijavci, god.10, br.2(19), Božić 2005. godine)
[/quote]
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: ager - 05 Rujan 2008, 11:58:08 prijepodne

Za izložbu je s lokaliteta u Dalmaciji izmješteno sedam originalnih stećaka (izmještati se mogu samo oni ispod kojih se ne nalaze grobovi), i to s lokaliteta Sinj, Proložac , Brela, Budimiri između Trilja i Sinja, općina Cista Provo, te iz Muzeja Cetinske krajine u Sinju.


ima li stećaka koji nisu nadgrobni spomenici? Čemu su ti služili?
Naslov: ZA POTJEHA
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 11:58:39 prijepodne
smiri se i ponovo pročitaj napomenu  :o
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 05 Rujan 2008, 12:01:16 poslijepodne
Upravo sam ovim Ljubinim tekstom htio potvrditi tvoju napomenu.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 12:15:13 poslijepodne
koji vam je k.rac!!?

ako je iko neodgovoran svakoj vrsti kulturne baštine to smo MI
nebrojeno stećaka je zadnjih 50-tak godina premještano bez ikakva nadzora kod gradnje raznoraznih cesta i cestica,otucano,zapišavano itd.. pa niko ni BEE...

sada su tri koja su među rijetkima pogodni za premjestiti(jer je većina u tako lošu stanju da se raspadaju) premještena radi izložbe i cilja OČUVANJA a vi drečite

napomena:
kad kažem MI ne mislim na pojedinca nego na širu društvenu zajednicu (primjerice Imotska krajina,Dalmatinska zagora,Dalmacija,Hrvatska,Balkan.)

da, ali MI ipak nismo toliko obrazovani, ne kužimo se u dovoljno baštinu, ne znamo ni njenu pravu vrijednost pa ih pripomištamo, gradimo od njih crkve i pripuštamo zubu vrimena...

a kakvu poruku dotična gospođa i njeni kamioni i dizalice šalju nama neukima?

poruku: stećak je stećak, di god bijo.

e, pa nije! stećak je stećak tamo di mu je misto i di su ga tugujuća rodbina postavila pa makar ga vrime nagrizalo, a u kovićevim dvorim je tek kamena gromada koja gubi smisao bez svog mista nastanka, bez svog kamenog okoliša koji ju okružuje, bez svojih potomaka koji ih i netijuć ili iz neznanja i ignorancije devastiraju, a najviše bez svojih kostiju čiji su nediljiv dio.

to je poruka koju je dotična tribala poslati došavši u proložac, sazvavši sve relevantne i one manje relevantne i održavši im lekciju iz povisti i kulture, a ne jamit sećak, zametnit se njime i otpičit u zagreb k'o da je to najnormalnija stvar na svitu.

jadni ti smo mi kad moramo od takvih učiti kako ćemo čuvati ono što su nan pretci ostavili...
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 12:17:56 poslijepodne
eto, da i ja stavim napomenu:

slažem se s tim da smo svi neodgovorni prema starinama, neki i, štoseonokaže, zločinački, ali tolike godine su prošle da se nitko od sadašnjih dušebrižnika nije udostojio pokrenuti zaštitu naših "mikelanđela"..

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 12:19:31 poslijepodne
ima li stećaka koji nisu nadgrobni spomenici? Čemu su ti služili?

i mene ovo zanima. dobro pitanje..
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 12:24:30 poslijepodne
od svega je najtužnije što MI uopće ne čitamo jedni druge ili ako čitamo zanemarimo BIT ili izvučemo iz konteksta ono što nam paše i opleti sa svojih standarnih,zapečaćenih pozicija punih predrasuda...

deklarativno smo za stećke ali ako nam se slučajno zapiša  j.ebeš stećak

napomena:
kad kažem MI ne mislim na pojedinca nego na širu društvenu zajednicu...

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 05 Rujan 2008, 12:28:50 poslijepodne
Citat:
kad kažem MI ne mislim na pojedinca nego na širu društvenu zajednicu...
"Drugovi, MI moramo, mi hoćemo...".
Ja pišem u svoje ime.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 12:30:44 poslijepodne
Za kulturu je potrebno i altruizma. To što su Klovićevi odvezli stećak za izložbu ne bi trebalo biti svetogrđe, jer sam prilično siguran da je taj stećak kroz stoljeća već pomican, a tko je pod njim pokopan, nema živuće rodbine. A ako bi ga se za ubuduće htjelo očuvati, trebalo bi ga maknuti od ceste i različitih plinova koji ga ubrzano razgrađuju. Talog prošlosti mora se uklanjati sadašnjosti ako je to korisno za oboje, tu nema dileme. Jer kad bi pazili na sve što su rimljani očuvali, s pozicije čuvanja in situ, mnoga bi sela trebalo raseliti. Dakle, velikodušnost, i razumijevanje stručnjaka koji su to obavljali jer ne mogu za svaku stvar sazivati sastanak općinskog vijeće i raditi referendum. Ipak je to Ministarstvo koje je nadležno za stećak i koje predstavlja oficijelnu vlast.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 12:35:33 poslijepodne
i mene ovo zanima. dobro pitanje..

nema stećaka koji nisu nadgrobni spomenici, osim što vjerojatno ima stećaka pod kojima nitko nije pokopan iz raznih razloga. oko ciste su ovo ljeto vršena iskapanja i izvađen je veliki broj kostura (preko 30) koji je odnešen na dna analizu u split. to bi bilo više za osudu, nego pomicanje stećka, zar ne?
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 12:37:32 poslijepodne
Citat:
Citat:
kad kažem MI ne mislim na pojedinca nego na širu društvenu zajednicu... "Drugovi, MI moramo, mi hoćemo...".
Ja pišem u svoje ime

samo ti karikiraj,
a do jučer si svedočio o tome da si na forumu sa ciljem i po zadatku.

još nešto,ako nastaviš pilat vratit će ti se rajti na forum da te dokrajči  :batina
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 05 Rujan 2008, 12:44:11 poslijepodne
Citat:
a do jučer si svedočio o tome da si na forumu po zadatku
Ne do jučer, već i ovdje potvrđujem što sam više puta napisao da je moje forumašenje dio moga kršćanskoga poslanja. Pišem samo u svoje osobno ime.
Citat:
još nešto,ako nastaviš pilat vratit će ti se rajti na forum da te dokrajči
Onda ću nastavit pilat.  ;D

To nema veze sa stećcima.  :shy
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 12:46:43 poslijepodne
nema stećaka koji nisu nadgrobni spomenici, osim što vjerojatno ima stećaka pod kojima nitko nije pokopan iz raznih razloga. oko ciste su ovo ljeto vršena iskapanja i izvađen je veliki broj kostura (preko 30) koji je odnešen na dna analizu u split. to bi bilo više za osudu, nego pomicanje stećka, zar ne?

kosti su odnešene u svrhu dna analize, što znači da ćemo saznati više o našim pretcima i to je ok. vratit će se i dostojno pokopati di su i nađeni.
micanje nadgrobnog spomenika (i to te težine) da bi ga se vidjelo, umjesto da se na licu mjesta zaštiti, konzervira, očisti i skrene pažnja na njega kao nedjeljivog dijela podneblja iz kojeg dolazi, po meni se ne može usporediti sa micanjem kostura.

jel shvaćaš o čemu ja (ne MI) pričam? to što se radi je pohvalno iako debelo zakašnjelo, ali se, za moj pojam, radi na pogrešan način.

nije svrha zaštititi samo kamen, jer on ipak i nije samo kamen. treba zaštititi i ono ispod njega...
to nije ni blizu mikelanđelovog davida koji je načinjen za divljenje ljudi ljepoti umjetničkog izričaja...
mikelanđelov david je david gdje god da ga odneseš, a stećak je stećak samo tamo di mu je misto.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 13:19:40 poslijepodne
nese,molim te vrati se na upis: « Odgovor #9 : Danas u 10:18:04 »
pročitaj ga ponovo i kaži bi li ponovo na isti način komentirala izložbu "stećci",osobe koji su je postavili i osobe koje su se zatekle tamo?
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 13:32:13 poslijepodne
nese,molim te vrati se na upis: « Odgovor #9 : Danas u 10:18:04 »
pročitaj ga ponovo i kaži bi li ponovo na isti način komentirala izložbu "stećci",osobe koji su je postavili i osobe koje su se zatekle tamo?

sve isto osim imoćana. ipak nisam mogla ni pomisliti da će baš tako ignorirati tu izložbu.

ostalo - sve stoji. jednostavno mi je odvratno čupanje stećka iznad kostiju. to je skrnavljenja GROBA!
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 13:36:41 poslijepodne
kosti su odnešene u svrhu dna analize, što znači da ćemo saznati više o našim pretcima i to je ok. vratit će se i dostojno pokopati di su i nađeni.
micanje nadgrobnog spomenika (i to te težine) da bi ga se vidjelo, umjesto da se na licu mjesta zaštiti, konzervira, očisti i skrene pažnja na njega kao nedjeljivog dijela podneblja iz kojeg dolazi, po meni se ne može usporediti sa micanjem kostura.

jel shvaćaš o čemu ja (ne MI) pričam? to što se radi je pohvalno iako debelo zakašnjelo, ali se, za moj pojam, radi na pogrešan način.

nije svrha zaštititi samo kamen, jer on ipak i nije samo kamen. treba zaštititi i ono ispod njega...
to nije ni blizu mikelanđelovog davida koji je načinjen za divljenje ljudi ljepoti umjetničkog izričaja...
mikelanđelov david je david gdje god da ga odneseš, a stećak je stećak samo tamo di mu je misto.

o stećcima su napisane knjige i knjige, stručne i bogatim dostignućima prethodnika. konzervatori i muzejski dužnosnici rade prema tim knjigama koje su svjetski kriteriji za odnos prema baštini. moje mišljenje je da stećak u prološcu, ako ga se stvarno želi očuvati, treba dislocirati u muzej,postoje poglavlja u tim knjigama koje govore o štetnom utjecaju blizine prometnica na spomenike kulture. pitanje o kostima nije tako banalno, jer neće se kosti baš sve vratiti kako su bile, nego je pitanje kada, u kojem periodu se kosti tretiraju drugačije, priče o krapini ne bi bilo da kosti vrate u zemlju.ali taj stećak u prološcu se može i vratiti, tj. ostaviti na mjestu tako da tu odigra svoju ulogu.nalazište na cisti je ipak najreprezentativnije.bez emocija:stećak u prološcu je lijep i vrijedan, ali ima boljih majstorskih uradaka za muzeje.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 05 Rujan 2008, 13:38:27 poslijepodne
« Odgovor #9 : Danas u 10:18:04 »

moram ti reći da je ovaj tvoj upis hrpa bezrazložnog cinizma i netrepeljivosti.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 13:43:16 poslijepodne
ne bih se složio, sasvim obrnuto. to sam studirao.a kad bi govorili o ozbiljnoj djelomičnoj devastaciji, mogli bi spomenuti dikovaču i gradnju hale za kade neposredno uz blizinu višeslojnog lokaliteta.to nije trebalo, ali sad se može spasiti što se spasiti dade.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 13:46:51 poslijepodne
ja uistinu ne znam gdje konzervatori rade na očuvanju stećaka?

možda u cisti... moguće u hrvatskoj da i rade. ja ne primjećujem nekakav napredak po tom pitanju. ali neću o onom što uistinu ne znam dovoljno.

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 13:47:58 poslijepodne
« Odgovor #9 : Danas u 10:18:04 »

moram ti reći da je ovaj tvoj upis hrpa bezrazložnog cinizma i netrepeljivosti.

shvati kako hoćeš. ja ipak zadržavam pravo na svoje mišljenje.
eto, ja mislim da je ovaj tvoj upis gore u citatu isto to.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 13:49:30 poslijepodne
ne bih se složio, sasvim obrnuto. to sam studirao.a kad bi govorili o ozbiljnoj djelomičnoj devastaciji, mogli bi spomenuti dikovaču i gradnju hale za kade neposredno uz blizinu višeslojnog lokaliteta.to nije trebalo, ali sad se može spasiti što se spasiti dade.

onda znaš i za grudski stećak u obliku križa, dolje kod tvornice violete...

za svoj kraj ti mogu reći samo da ih lokalno stanovništvo drži grobovima "starih kršćana", netko zapali sviću na "mrtvi dan" i odnese plastični cvit, netko potrsi travu oko njih, netko prođe kao i da ne postoje.
imam ih par i na vlastitoj zemlji. nisu monumentalni kao prološki, ali su stećci. misliš da tko zna da su uopće tu osim onih koji tuda prolaze?
to je groblje i tako se još uvijek percepira i dobro je što se barem lokalno stanovništvo odnosi prema tomu.

i sad odjednom iskrsnuše stručne knjige, konzervatori, muzejski dužnosnici, svjetski kriteriji... bokte, jesam li ja u zoni sumraka ili što???

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 13:49:44 poslijepodne
Tri konzervatorice rade ogromnu foto i drugu dokumentaciju, nalaze se u zgradi gdje i pučko otvorenu učilište. najavite se, cure su srdačne i pristojne, pokazat će vam o temama koje vas zanimaju. Nije pretjerano reći svjetski kriteriji jer postoje udruženja (brojna) u koja su učlanjeni i naši konzervatori i restauratori. U nekim stvarima je potrebno žrtvovati emocije za određene ciljeve, tako se postaje bolji. nemožeš napasti kirurga zbog reza skalpelom jer ti dragoj osobi odstranjuje cistu.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 14:06:00 poslijepodne
zašto se ne može konzervirati cijeli lokalitet? na primjer, naprave se odlijevci i postave na originalno mjesto.
kao što se radi sa ostalim povjesnim nalazištima.


Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 14:35:20 poslijepodne
Govoreći o stećcima, zašto ne rade odljeve: zato što je procjena da se radi o tipu spomenika od materijala visoke trajnosti, jer izrada gipsanih odljevaka ne bi bila učinkovita, zamjenski materijal brzo nastrada od vanjskih čimbenika, jer nemaju zgradu i novac potreban za skladištenje, jer je stećak (još njih većina) ljepši in situ, jer kulturna klima nije zrela i sposobna za takav čin a da se spomenička vrijednost ne naruši. za to će trebati vremena. ali stećci će se očuvati. ako koji i izblijedi ili pukne, više će vrijediti oni koji su ostali. to je princip, ali pravilna pomoć pri održavanju je dobrodošla. ako je nekom kraj kuće, moralna obveza je brinuti se o njem (njima) dok se struka ne aktivira. nekad je dobro i ne činiti ništa, stvari postaju starije  ;)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 05 Rujan 2008, 14:46:35 poslijepodne
Citat:
ako koji i izblijedi ili pukne, više će vrijediti oni koji su ostali. to je princip
Znači, ovi što su i' mlili u drobilican znali su svoj posa. Čista ekonomska logika.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 15:08:21 poslijepodne
Govoreći o stećcima, zašto ne rade odljeve: zato što je procjena da se radi o tipu spomenika od materijala visoke trajnosti, jer izrada gipsanih odljevaka ne bi bila učinkovita, zamjenski materijal brzo nastrada od vanjskih čimbenika, jer nemaju zgradu i novac potreban za skladištenje, jer je stećak (još njih većina) ljepši in situ, jer kulturna klima nije zrela i sposobna za takav čin a da se spomenička vrijednost ne naruši. za to će trebati vremena. ali stećci će se očuvati. ako koji i izblijedi ili pukne, više će vrijediti oni koji su ostali. to je princip, ali pravilna pomoć pri održavanju je dobrodošla. ako je nekom kraj kuće, moralna obveza je brinuti se o njem (njima) dok se struka ne aktivira. nekad je dobro i ne činiti ništa, stvari postaju starije  ;)

brinu se ljudi, ali kako rekoh, sve te struke, svih tih svjetskih razmjera konzervatorskih poteza i svega što si prije spomenuo, ja ne vidim.
možda grišim.
meni to sliči samo na fotkanje i objavu u knjigama, tako da se sve završi na policama knjižnica i kakvom stručnom skupu dok stećci i dalje gutaju dim automobila i bivaju premještani kako se kojem nadzornom građevincu dig.. šune.

prije si spomenuo micanje stećaka, zato sam i pitala jel se može cijela lokacija zaštititi i konzervirati kamen, kao u salona, na primjer, a ne stećak kao komad kamena u nekom muzeju?

isčupati stećak, odnijeti u muzej, poravnati zemlju kao da tu nikad nisu ni bili... isčupati dušu kamenu iz kojeg su nikli...
nadam se da se nikad neće desiti.
još uvijek sam mišljenja da treba zaštititi cijelu lokaciju, a ne stećak po stećak pojedinačno i na drugoj lokaciji.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 15:22:31 poslijepodne
Mislim da je na cisti zaštićena lokacija. treba imati razumijevanja i strpljenja, konzerv. ured je tek odnedavno formiran, centar mu je u imotskomu a nadležan je do sinja i za vrgorac, šta bi oni trebali reći. novca za kulturu ima uvijek premalo, tako da su prisiljeni ići nekakvom listom prioriteta, npr. stare seoske kuće su bitnije i na njima se više radi jer su podložnije propadanju.
u prilog stavljam tekst o stećcima, link sam našao na ganga.hr, tamo ima još dobrih knjiga. pa, uprimo svi pomalo, nije lako sa stećcima.

[privitak je izbrisao admin]
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 05 Rujan 2008, 15:36:10 poslijepodne
Mislim da je na cisti zaštićena lokacija. treba imati razumijevanja i strpljenja, konzerv. ured je tek odnedavno formiran, centar mu je u imotskomu a nadležan je do sinja i za vrgorac, šta bi oni trebali reći. novca za kulturu ima uvijek premalo, tako da su prisiljeni ići nekakvom listom prioriteta, npr. stare seoske kuće su bitnije i na njima se više radi jer su podložnije propadanju.
u prilog stavljam tekst o stećcima, link sam našao na ganga.hr, tamo ima još dobrih knjiga. pa, uprimo svi pomalo, nije lako sa stećcima.

pa upire se, pogledaj kako je podi upro sa svojom fantastičnom stranicom :)

znam da je problem novac... zato me i ljute neke stvari. na primjer, cijena ovog skrnavljenja (transport i ostalo) je mogla začepiti koju financijsku rupu naših mladih restauratora i konzervatora ;)

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 16:10:47 poslijepodne
Pusti, pusti, moja Viktorija.
Triba i ljudima u zagrebu malo dat da vide, evo recimo zavelim, on je siguro bio kakav bogumil, pataren, manihejac, mali brat ili did. bio je na izložbi 100posto da se siti prošlih života. nije isključeno kako je i neki purger bio pod tim stećkom. figurativno rečeno. privatno i javno vlasništvo i njihov odnos, kulturna otvorenost, sve veći utjecaj na nivo svijesti cjelokupnog naroda koja na posredne načine pomaže očuvanju spomenika. kulturna hermetizacija čini nekad štetu i vodi odumiranju kulture. treba vješto balansirati kako bi se opstalo.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 05 Rujan 2008, 16:18:37 poslijepodne
Ma šta did, divendid. Istina je, ja nisam ništa popijo ni poijo, a nije ni nunu i samo kaki kvake. Istina tijo je ali nije uspio doć na red koliko su Purgeri bili brzi. Od Imoćana je ipak bila jedna kotlušarka i njen čovik Metkovljan koliko sam zapazio. Ukupno ima sedam stećaka (tri iz Imotskoga [Budimiri, Cista, Proložac], tri iz Sinja i jedan s Brača) i tvrde da niti jedan nije s groba već da su prije bili razmišćani. Jesu li ili nisu ne znam. Ako je stećak iz Prološca na orginalnom mistu i grobu onda su napravil zajeb i to im triba reć.

Samo tren, jesu li Budimiri u Sinju ili Imockome????
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 16:53:24 poslijepodne
Ma ne znam za budimire.
Nu,zajeb? Ljudi nikad nisu pokopani pod sami stećak, šetajući po mirogoju, uočit ćete tamo neke grobograditelje koji rade, razbijaju stare ploče, grob otvoren, pa ga poklope daskom i nema ih par dana, pa montiraju novi spomenik.zajeb je velim ti ovih 30 kostura u cisti, izvađeni svi odreda, pa bi gledali jesu li rodbina, pa ko je od čega umro. cilj je isti, ali ovo je puno svetogrdnije, zar ne. ajmo onda o tom, pa ćemo onda o ukrasima.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 05 Rujan 2008, 17:02:05 poslijepodne
Znači, ovi što su i' mlili u drobilican znali su svoj posa. Čista ekonomska logika.
Kultura ima svoj talog, i oscilacije. Nije cilj izmlatiti drobiličara ili plakati tri dana, nego biti racionalan i zaustavit ponavljanje budućnosti.Sikki!
postoje dva osnovna načina zaštite spomeničke baštine:
in situ  na mjestu  gdje se spomenik zatekne
ex situ na drugom, prikladnijem mjestu
kriteriji koji se primjenjuju za donošenje odluke o ovom su brojni (i jednostavno logični).
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: batakljun - 06 Rujan 2008, 08:54:53 prijepodne
Ljudi nikad nisu pokopani pod sami stećak, šetajući po mirogoju, uočit ćete tamo neke grobograditelje koji rade, razbijaju stare ploče, grob otvoren, pa ga poklope daskom i nema ih par dana, pa montiraju novi spomenik.zajeb je velim ti ovih 30 kostura u cisti, izvađeni svi odreda, pa bi gledali jesu li rodbina, pa ko je od čega umro. cilj je isti, ali ovo je puno svetogrdnije, zar ne. ajmo onda o tom, pa ćemo onda o ukrasima.

1. nije poanta priče jesu li pokopani točno pod kamen ili nisu, u kolektivnoj je svijeti zabranjeno na bilo koji način uništavati ono što pripada pokojniku, a sad je i mu to leži uz uzglavlje, stoji na nogama je ili je pored sasvim je svejedno.

2. ovo o čemu pričaš zove se arheologija. koliko je ona svetogrđe može se pričati, ali imamm dojam da ti o toj tematici nemaš pojma i da ponavljaš stereotipe seoskih baba.
Naslov: "Vukov greb" nagleda se svita
Autor: Zavelim - 06 Rujan 2008, 09:08:55 prijepodne
"Vukov greb" je veličanstven sljemenjak koji se nalazi na samom ulazu u Zagvozd, na Golubinćini iznad Bartulovića kuća, s desne strane puta, pri dnu je sužen, trapezoidan.  Sljeme je također ukrašeno dvojnim spiralama. Na jednoj strani je scena lova, gdje vidimo lovca s mačem u ruci koji progoni dva jelena. Uže strane sljemenjaka su ukrašene spiralama koje izlaze iz zajedničke stabljike i izvijaju se svaka na svoju stranu. Iz legende o tom stećku saznajemo da se Vuk doselio iz Bosne, pobjegao od vladara koji ga je slao u rat. Ovaj je stećak prikazan na izložbama u Parizu 1963. godine, u Sarajevu 1970. godine i u Budimpešti 1972. godine, te je vraćen u Zagvozd 1974. godine.

U Zagvozdu ima stećaka na više lokaliteta. Kod crkve Svih Svetih bilo ih je 27, a danas ih je svega 5. U okolici crkve Velike Gospe i sv. Križa svi su potpuno uništeni Od mnogih zagoških stećaka posebno treba istaknuti i Zaranč ploču koja se u narodu zvala Saranč ploča prema glagolu sahraniti (saraniti). Na njoj se nalaze šesterokrake rozete u kutovima, te križ i polumjesec, a jasno je čitljiva i godina 1645. Pod pločom je grob kojeg su seljaci otvorili 1865. i naišli na kosti. Postoji legenda koja se vezuje uz Zagvozd i Budimire gdje i počinju imotski stećci. Budimiri su nekad bili značajna nekropola stećaka no kroz nju je prolazila cesta koja je nekoliko puta proširivana, stećci su premještani, korišteni za ivičnjake tako da su tu ostali tužni ostaci. Legendu prenosi F.Ivanišević u svom radu o Poljicima, a po navodima Natka Nodila koji kaže da je stari seljak iz Budimira pričao: “ Kaže moj did, a čuo sam i od drugih. Bila neka Vida Vidoševića, živila devet stotina godina, i to tri stotine curom, tri stotine ženom, a tri stotine udovicom i ona ih je sve kamene jednog po jednog, preduć kudiljicom u ruci, na glavi snila, eno gori s onog brda. Nu kad je htila i najposljednjeg da snese, u sri strane stala. Tu od umora pod stećkom dospila. Na tom istom mistu ukopalo je, a ona je posljednji stećak na grobnicu joj navalila. Eno ga u srid strane lipši nego ovdi ijedan.“[1]
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 06 Rujan 2008, 09:12:06 prijepodne
Ovu legendu koja očito pripada Imotskoj krajini donosi i L. Katić opisujući stećke u Zagvozdu, ali u obliku pjesme koju je zabilježio P. Kaere. Koji kaže da se ova zagvoška pjesma odnosi na Zaranč nadgrobnu ploču velikih dimenzija 252X210X30 cm i na lijepu i jaku Vidoslavu, sestru popa Radoslava

        Ona poni ploču na Zaranču       

        Ovce pasuć, a kudilju preduć

        Bože mili čuda velikog

       Trista godin mlada divovala

       Trista godin mlada nevovala!

       Trista godin mlada udovala!

http://stecci.tripod.com/id11.html (http://stecci.tripod.com/id11.html)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: glonga - 06 Rujan 2008, 11:04:42 prijepodne
...
i još trista kamenje nosala
zabavljajuć turiste dokone
...


(http://www.imagesforme.com/out.php/i131591_jhmge4hpagdjjl8lct48515856.jpg)


Legenda kaže da je u Zagozd došla na godišnji tj. višegodišnji odmor nakon što je završila ozbiljan posao oko piramida u Visokom ter vikend piramida u Egiptu a stećke je nosala da ostane u formi.

Naslov: Vukov greb
Autor: Zavelim - 06 Rujan 2008, 12:27:34 poslijepodne
(http://www.destinacije.com/Slike/Hrvatska/SpomeniciiGroblja/Stecak_Vukov_Greb.JPG)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 06 Rujan 2008, 12:30:58 poslijepodne
stećci u Berinovcu

(http://www.destinacije.com/Slike/Hrvatska/SpomeniciiGroblja/Stecci_U_Berinovcu.JPG)

Koja dobra lokacija za groblje i bilige, prosto mami čovik da je positi i umre od gušta.  :)
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Zavelim - 06 Rujan 2008, 14:57:21 poslijepodne
(http://www.crohis.com/stecci/nekropola.jpg)

stećci na Crljivici kod Ciste, sveto misto koje triba čuvat
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 06 Rujan 2008, 15:06:42 poslijepodne
1. nije poanta priče jesu li pokopani točno pod kamen ili nisu, u kolektivnoj je svijeti zabranjeno na bilo koji način uništavati ono što pripada pokojniku, a sad je i mu to leži uz uzglavlje, stoji na nogama je ili je pored sasvim je svejedno.

2. ovo o čemu pričaš zove se arheologija. koliko je ona svetogrđe može se pričati, ali imamm dojam da ti o toj tematici nemaš pojma i da ponavljaš stereotipe seoskih baba.
Jel' to ona rukavica?
Dobro,batke, ima stećaka di su pokojnici točno pod kamenom, ali autorica projekta je izričito rekla da ni jedan gore izložen nije podignut s groba. ovo jest pitanje arheologije. na cisti se digla policija kad su vidjeli da odjednom stećka nema, pa tek kad su pozvali načelnika bilo je ok. znači, u organizaciji je bilo propusta, sa strane općine ili konzervatora, ne znam. tvoj dojam, bato, je površan, nemoj na mine. nego ajmo mi iz srednjeg vijeka u današnjicu, ajmo ostat baš- abaš.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 06 Rujan 2008, 22:08:28 poslijepodne
postoji i legenda o kamenom prahu sa stećaka no o tome više u današnjemu prilogu Jutarnjeg lista
pa koga zanima...
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 06 Rujan 2008, 22:13:13 poslijepodne
meni je smišno ono u cisti kad kraj stećaka stoji kontejner za smeće istog oblika kao i stećci...
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 06 Rujan 2008, 23:56:17 poslijepodne
U Istri su veceji u obliku bunja. kante za smeće liče i na bakinu škrinju, ima tu puno slatkoga, ali ne smijemo otključati jer tada smo u nekoj drugoj građanskoj kategoriji. bi li se vi usudili prekapat kontejnere?
Naslov: Izmakla mi je organizatorica za tri minute
Autor: OriloGorilo - 07 Rujan 2008, 20:42:06 poslijepodne
Bio sam u Klovićevima sad kada su obaveze dozvolile...i bolje da ništa ne pišem...pa i neću, barem ne večeras. ...uglavnom zgranut sam i ogorčen...
 >:(
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 07 Rujan 2008, 20:57:38 poslijepodne
Citat:
Bio sam u Klovićevima sad kada su obaveze dozvolile...i bolje da ništa ne pišem...pa i neću, barem ne večeras. ...uglavnom zgranut sam i ogorčen...

piši
Naslov: stećak je oštećen
Autor: OriloGorilo - 07 Rujan 2008, 22:12:10 poslijepodne
Bez velike patetike, bez ikakve drame već govoreći na osnovu viđenog (kroz staklo sa desetak metara udaljenosti) ...naime, bio sam na "fotomaratonu" pa sam provirio kroz staklo, nisam 100% siguran ali 90% jesam...

PROLOŠKI STEĆAK JE OŠTEĆEN!!!

Uglavnom, nastojat ću provjeriti u utorak kada će gđa Paliković (ili kako je dotičnoj organizatorici ime) biti dostupna...o čemu se radi (?) jer što sam vidio nije dobro...dapače...ružno je i loše.

Zanima me i što će kazati i na to da izložba "od Mitre do svMihovila" od Ministarstva dobije par tisuća kuna dok njena izložba o stećcima dobije nekoliko STOTINA TISUĆA KUNA???!!!

...zanimljivo, zar ne!

O samom stećku (koji i nije nešto ali je meni svašta) na kojem sam kroz djetinjstvo stajao, ležao, jašio ga, sa kojeg sam i oko kojeg sam skakao, skrivao se, poslije uz njega stopirao ...ukratko odrastao s njim...nema što reći nego OGORČEN SAM!

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 08 Rujan 2008, 09:59:45 prijepodne
Slovak
Citat:
ako koji i izblijedi ili pukne, više će vrijediti oni koji su ostali. to je princip

Potjeh
Citat:
Znači, ovi što su i' mlili u drobilican znali su svoj posa. Čista ekonomska logika.

Slovak
Citat:
Nije cilj izmlatiti drobiličara ili plakati tri dana, nego biti racionalan i zaustavit ponavljanje budućnosti.

Pajdo, nismo se razumili. Aludirao sam na dvostruku ekonomsku logiku:
1. od stećka dobiješ kvalitetnu pržinu
2. kad ga samelješ diga si cijenu ostalim stećcima.

Prema toj logici (koju si ti pokrenuo prvim upisom) drobilice će još imat posla. That was my point!
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 08 Rujan 2008, 10:26:38 prijepodne


Prema toj logici (koju si ti pokrenuo prvim upisom) drobilice će još imat posla. That was my point!

Nema više drobilica, nažalost.A moju logiku si malo nategnuo. Već i vrapci na grani znaju što je stećak, tako da je prodaja jedini način da će ljudi od toga profitirati. Nego, oriligorilo je detektirao oštećenje transportom, to bi mogao biti loš znak da dizaličari i kamiondžije nisu slušali šta im se priča, ili su loše razvili taktiku. a taktika mora biti jednostavna: 2 gurtne oko stećka s kranom točno iznad težišta da kamen ne klize livo-desno, lagano podizanje, spuštanje na drvene podloge na kamionu i fiksiranje.prisustvova sam dizanju teškog kamena, to je igrica ako su radnici imalo uhodani.na mjestu načelnika, tražio bih u slučaju oštećenja satisfakciju od klovićevih dvora. :bobo
orilogorilo, očekujemo informaciju, za oštećenje tretiramo svako skidanje kamena, ne i patine.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 08 Rujan 2008, 10:52:28 prijepodne
kakvu satisfakciju?

da podili onih parstotisuća kuna sa općinom, tj.da ju dade načelniku da more opet pripomišćat stećke?

ako je istina to... ma, rekoh već prije nešto slično u svezi novca, pisanja knjiga i naprdivanja onih kojima ti stećci znače kao crno ispod nokta...

da nisam žensko koje glumi damu, bila bih baš prosta koliko mi je ovo diglo tlak...
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 08 Rujan 2008, 11:02:51 prijepodne
Citat:
Bez velike patetike, bez ikakve drame već govoreći na osnovu viđenog (kroz staklo sa desetak metara udaljenosti) ...naime, bio sam na "fotomaratonu" pa sam provirio kroz staklo, nisam 100% siguran ali 90% jesam...

a šta ako prevagne onih 10% a dramu si uspio stvoriti  :clap

Citat:
Zanima me i što će kazati i na to da izložba "od Mitre do svMihovila" od Ministarstva dobije par tisuća kuna dok njena izložba o stećcima dobije nekoliko STOTINA TISUĆA KUNA???!!!

nemoj pitati dotičnu gospođu nego se obrati na pravu adresu a ta je Mirjana Sanader,Božo Biškupić i pogotovo državni tajnik i kandidat za gradonačelnika Jasen Mesić
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 08 Rujan 2008, 11:14:32 prijepodne
kakvu satisfakciju?

da podili onih parstotisuća kuna sa općinom, tj.da ju dade načelniku da more opet pripomišćat stećke?ma ne, da podili par knjiga narodu. da se ljudi besplatno načitaju kako bi se lakše pomirili s kontekstom u kojem žive, da otkriju pravi način borbe kroz pravilnu artikulaciju ideja. insa, sve je to ok, ali nemoj se pjeniti. -?
Naslov: privid ili čista a nezgodna situacija?
Autor: OriloGorilo - 08 Rujan 2008, 12:16:00 poslijepodne
a šta ako prevagne onih 10% a dramu si uspio stvoriti  :clap

nemoj pitati dotičnu gospođu nego se obrati na pravu adresu a ta je Mirjana Sanader,Božo Biškupić i pogotovo državni tajnik i kandidat za gradonačelnika Jasen Mesić

U nekakvom sam poslu...poslije kad stignem ...stavit ću i ovdje ono što sam vidio ...pa sam reci!? OK!?
Glede drame nemam je želju podizati ali brate mili od prvog dana sam tražio način i pravi put djelovanja a ZAŠTO je aurora spriječila da kao udruga IMOart prosvjedujemo (barem dopisom) ne znam...

Šteta je (čini mi se ) već počinjena a pitanje je kako ne napraviti još veću?

Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: nunu - 08 Rujan 2008, 12:28:20 poslijepodne
Citat:
Osobno sam ljut i da nisam jučer bio poslovno vezan imao sam namjeru pojaviti se sa maskom kostura, doći u "Klovićeve dvore" i nositi tablu

"VRATITE MI MOJ NADGROBNI SPOMENIK"

 :clap ovo bi svakako imalo odjeka

Citat:
Šteta je (čini mi se ) već počinjena a pitanje je kako ne napraviti još veću?

orilo prijatelju dragi,ili je ili nije.

 
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 08 Rujan 2008, 12:40:10 poslijepodne
ZAŠTO je aurora spriječila da kao udruga IMOart prosvjedujemo (barem dopisom) ne znam...


ima li još sličnih udruga u imotskom?
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 08 Rujan 2008, 13:03:48 poslijepodne
Klovićevi su špica, i stećci su špica. baš me zanima kakve su reakcije lokalnih mještana na odnošenje ostalih stećaka. tribalo bi njih kontaktirati, možda su i njihovi oštećeni, pa zajedno tražiti neka, do sada zakonom nezaštićena prava. možda bi se klovićevi i njihova špicatost dali dezaurirat, ali imali su jako dobrih izložaba do sad, imali su, kako ne. ali tvrd je stećak, ne da se on baš tako lako, kamen je to i triba ga dobro i svisoka bacit da mu išta bude. živi bili pa vidili. ;)
Naslov: usporedba stara snimka i nova snimka
Autor: OriloGorilo - 08 Rujan 2008, 17:35:55 poslijepodne
Ovako je izgledao stećak kad je bio na svom mjestu.

(http://i118.photobucket.com/albums/o104/svjetlopisac/IMOart/StecakProloski2.jpg)

...a sa ovim oštećenjem, ne prestrašnim ali ipak "oštećenjem" sam ga vidio u Klovićevim dvorima!

(http://i118.photobucket.com/albums/o104/svjetlopisac/IMOart/StecakZapadnaStrana.jpg)

Na ovoj fotografiji sam crvenom bojom ZAOKRUŽIO ono što smatram da je "oštećenje"

 >:(
Naslov: a sa druge strane novo oštećenje
Autor: OriloGorilo - 08 Rujan 2008, 18:15:43 poslijepodne
Ovo sam fotografirao sa druge strane i tađođer se vidi osim onog oštećenja još jedno sa druge strane:

(http://i118.photobucket.com/albums/o104/svjetlopisac/IMOart/StecakJugIstokStrana.jpg?t=1220890502)

Čini mi se kako se nije radilo sa onim "platnenim trakama" za podizanje i osiguravanje tereta već obzirom na ove crvenkaste trake najvjerojatnije se radilo sa nekakvim hrđavim sajlama ili kakvim lancem?

Uostalom nije toliko bitno čime se utovaralo/istovaralo ...bit će da je ovo napravljeno traljavo i nepotrebno se oštetio stećak.

Naravno da opet nisam 100% siguran ali ...prosudite sami!?
 -?

Naslov: jos jedan pogled na ostecenja
Autor: OriloGorilo - 08 Rujan 2008, 18:28:32 poslijepodne
Stavljam na ovu samo poveznicu jer sam je namjerno uploadao malo veću da se bolje mogu vidjeti detalji:

http://i118.photobucket.com/albums/o104/svjetlopisac/IMOart/stecakXYZ.jpg (http://i118.photobucket.com/albums/o104/svjetlopisac/IMOart/stecakXYZ.jpg)

 >:(
Naslov: sitno al dinamitno
Autor: OriloGorilo - 08 Rujan 2008, 18:35:31 poslijepodne
Evo još jedana...

http://i118.photobucket.com/albums/o104/svjetlopisac/IMOart/StecakBoljiPogled.jpg (http://i118.photobucket.com/albums/o104/svjetlopisac/IMOart/StecakBoljiPogled.jpg)

..pogledajte onaj stećak koji se nazire iza kako je u boljem stanju i kako na njemu NEMA ovaknih tragova (hrđa, zemlja ? ) niti se vide oštećenja...
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 08 Rujan 2008, 20:52:08 poslijepodne
Izvrsno si to napravio.
Ne čudi me, ali me iznenađuje. O traljavosti radnika već sam čuo od nekih restauratora koji su cijeli život u praktičnoj strani, ne samo knjiškoj, očuvanja spomeničke baštine. Koliko razaznajem iz fotografija koje si napravio, oštećenja bi mogla biti nanešena baš ovom akcijom klovićevih dvora. Zašto? oštećenja su na rubovima, na mjestu gdje je kamen najtanji i već devastiran stoljećima utjecaja, a ta mjesta su paralelno smještena, što ukazuje na postavljene sajle (ipak mislim da su bile gurtne jer su pustile ne hrđu nego boju) i ta mjesta su drugačije boje, nisu bila izložena suncu. pravo je pitanje jesu li otpale komade sačuvali jer se daju vratiti pomoću dvokomponentnog lipila za kamen.kada bi se istraživanje malo bolje obavilo, dalo bi se barem medijski ozbiljno prozvat to špicarenje klovićevih, jer način izvedbe je neprofi. trebalo je odmah procijeniti da je stećak derutan i nije za transport, ali šta moreš kad onaj kustos koji dolazi nema pojma kako se stećak diže niti zna zavit šaraf ili sijalicu, a oni koji su ga podizali su građevinski radnici. čujem da imotska poduzeća obavljaju restauratorske radove, moje sumnje su unaprijed opravdane,bit će srama. znači: pametni i knjiški ljudi ipak bi trebali naučiti mijenjati žarulje, a oni koji s njima rade bi trebali pročitat bar jednu knjigu za vrijeme radnog vijeka.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 08 Rujan 2008, 21:55:06 poslijepodne
a šta ja rekoh već prije: jadni ti smo mi kad od tih i takvih moramo učiti kako čuvati baštinu... i za to još ići u klovićeve dvore... bljak!
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 08 Rujan 2008, 21:56:34 poslijepodne
orilo, jel namjeravate pisati neku prosvjednu notu vašem pripametnom selonačelniku?
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 08 Rujan 2008, 22:00:38 poslijepodne
Ako su ovo radili sajlom, tribalo im je odma "uši iščupat". No, mili moji, shit happens. meni je tema dojadila, volio bih vidit nekakav razvoj priče, jedino mi je zao sto sam nezaposlen a gledam hrpe krkana koji rade. :starac
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Insomnia - 08 Rujan 2008, 22:07:24 poslijepodne
kad se vrati stećak, kupit ću ti jednu komponentu lipila, a ti drugu i eto ti posla.

pa ćeš i ti biti neki krkan...
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 08 Rujan 2008, 22:58:07 poslijepodne
A ti si sigurno učiteljica, drž se ti meni.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: potjeh - 09 Rujan 2008, 09:09:42 prijepodne
Orilo, ovo postaje napeto poput krimića.
Mislim da si u upisu #74 stavio fotografije stećka slikane sa suprotnih strana, ali ona u upisu #75 nedvojbeno otkriva da je oštećenje na oba brida (i sa strane ceste i sa strane Suvaje).
Da ti prominiš avatar u Marti Mistrija?
(http://i36.tinypic.com/bfflfm.jpg)
P.S. Brezšalē, mislim da je ovo vridno novinskog članka kao upozorenje za budućnost.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 12 Rujan 2008, 20:32:55 poslijepodne
Dobro, što se dogodilo s cijelom pričom. Tresla se brda rodio se miš, ili tija voda još brijege dere. Ipak su fotke trebale biti zoom na sumnjive točke, možda bih i potpisao. Ovako sam samo znatiželjan. :batina
Naslov: trenutna situacija
Autor: OriloGorilo - 13 Listopad 2008, 10:13:58 prijepodne
Evo nakon malo dužeg vremena mailom sam proslijedio upit na autoricu izložbe, kustosicu Jasminku Poklečki Stošić i vjerujem da ćemo uskoro imati odgovor o čemu se ovdje radi!!!

Očito se radi o stručnoj osobi (iz telefonskog razgovora sudim) koja vodi računa o svom djelokrugu djelovanja i odgovornosti ...pa mislim da i ova nezgoda situacija sa stećkom, iako je trenutna situacija nezgodna, ima svjetlu budućnost.Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 29 Studeni 2008, 01:33:56 prijepodne
Zaboravili mi stećke. Eee, nećeš! Orilo, kako se stvar dalje razvijala? :beat
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: glonga - 29 Studeni 2008, 02:15:28 prijepodne

Slovak, čini mi se da nemaš zašto napadati tetu Jasminku.
http://www.jutarnji.hr/kultura/umjetnost/clanak/art-2008,8,21,,130664.jl (http://www.jutarnji.hr/kultura/umjetnost/clanak/art-2008,8,21,,130664.jl)
http://preseljenje.javno.com/foto.php?id=12&rbr=8379&idrf=402854 (http://preseljenje.javno.com/foto.php?id=12&rbr=8379&idrf=402854)
http://www.nacional.hr/articles/view/45815/ (http://www.nacional.hr/articles/view/45815/)
Hehe
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 10 Prosinac 2008, 23:12:25 poslijepodne
A koga ću, dajte mi nekoga...
Naslov: stećci i stećki
Autor: OriloGorilo - 10 Prosinac 2008, 23:25:21 poslijepodne
Zaboravili mi stećke. Eee, nećeš! Orilo, kako se stvar dalje razvijala? :beat

Izložba zatvorila, stećci (ili je stećki) vraćeni ...a prološki malo izmaknut od ceste dobio i podzidu, navodno. Nisam siguran ni za jedno što sam napisao u ovoj rečenici isprid osim da su informacije iz druge ruke (čuo i pročitao) pa eto.
Naslov: Odg: Stećci - Klovićevi dvori 4.rujna - 2. studenog
Autor: Slovak - 10 Prosinac 2008, 23:40:18 poslijepodne
Saga se nastavlja. Orilo, kad dođeš u proložac, vidi ili sad pitaj koga je li stojećak (moš kako oš) oštećen kako bi ipak vratili vjeru u našu instituciju ili je napali na mrtvo ime i kad opet dođu, dignut buku i - nedat im: "Neš, đavle, ovo ne diraj tom sajlom, vidite li šta ste onomu učinili, neš majci dok smo mi ovde, bando devastacijska, isl."