IMOart Forum Croaticum

Svakodnevnica => Prirodni svijet / EKO oči => Autor teme: OriloGorilo - 20 Srpanj 2011, 13:13:04 poslijepodne

Naslov: Plastične boce
Autor: OriloGorilo - 20 Srpanj 2011, 13:13:04 poslijepodne
Što piše na dnu boce?

Na dnu plastične boce potražite trokut s brojem u sredini:

(http://www.magicus.info/gn/slike/gn_slike_3/r2/g2011/m07/x11168271446303100374.jpg)

1 - PET ( često i PETE ) - Te su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi.

Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimon i kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.
 
2 - HDP ( nekad i HDPE ) - Radi se o "dobroj" plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja kemikalija u vodu.
 
3 - PVC ( nekad i 3V ) - Ova plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvijek

najčešće upotrebljavana plastika za boce.
 
4 - LDPE - Plastika, koja ne ispušta kemikalije u vodu. Unatoč tome se ne koristi za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.
 
5 - PP - Još jedna od "dobrih" plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi, ili čašice za jogurt.
 
6 - PS - Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.
 
7 - PC ( ili bez oznake ) - To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje kemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za dojenčad,

sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.
 
Plastične mase, koje ne otpuštaju kemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj uporabi.

Još je uvijek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama.  Najlošiji je način njezino prenošenje u plastičnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama 1,3,6 ili 7.

Voda u takvim bocama je podložna kemijskom ili temperaturnom djelovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželne bi bile staklenke, ali su nepraktične,

zato preporučamo aluminijske boce ( ne plastične, jer su zbog cijene obično iz najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija.

Za pijenje vode u uredu najbolje si kupite malu staklenku za osobnu uporabu, kojih ima na tržištu, pa tako napravite nešto korisno za svoje zdravlje i okoliš.

Izvor:
http://razotkrivanje.net/2011/06/19/biosphenol-a-otrov-iz-polikarbonata-bpa/ (http://razotkrivanje.net/2011/06/19/biosphenol-a-otrov-iz-polikarbonata-bpa/)
 
Naslov: – otrov iz polikarbonata (BPA)
Autor: OriloGorilo - 20 Srpanj 2011, 14:06:21 poslijepodne

Biosphenol-A je kemikalija koja izaziva hormonalne poremečaje i smatra se štetnom i opasnom kako za čovjeka tako i okolinu. Nedavno otkriveno je da “curi” iz polikarbonatnih plastičnih boca za vodu pod određenim okolnostima kao i iz polikarbonatnih plastičnih ambačaža za hranu.

Industrija plastike trvrdi da je ova supstanca bezopasna, međutim sve veći broj znanstevinka, na osnovu laboratorijskih testova na životinjama, tvrdi da je ova supstanca kancerogena, izaziva neplodnost i može doprinjeti poremečajima ponašanja djece kao što je naprimjer hiperaktivnost.

Prema znanstvenicima ova supstanca, imitira prirodni estrogen, hormon koji je sastavni dio endokrinog sistema, ali pored ove činjenice zbog koje se smatra odgovornim za probleme plodnosti i karcinoma također utjeće na rad gušteraće (prema istraživanjima iz 2006.) i može imati utjecaj na pojavu ranog dijabetesa tip 2. Plastične boce i boce koje se koriste za bebe najčešće sadrže ovu supstancu, ali i plastične ambalaže za hranu, kao i zubarske plombe. Ono što je otkriveno je da ova supstanca iz boce za hranjenje bebe prelazi u mlijeko ili hranu koja se nalazi u boci, a također je pronađena u ustima osoba nakon plombiranja zuba.
Kako izbjeći ovu supstancu:

Ukoliko imate polikarbonatne boce (obično na dnu takve boce nalazi se broj 7 unutar trokuta, industrijski simbol za polikarbonatni materijal), perite takve boce samo sa blagim deterdžentom za suđe, dakle ne prati takve boce u mašinama za suđe, na ovaj način izbjegavate degradiranje plastike i curenje Biosphenola-A u sadržaj boce.

Pazite na pukotine i znakove oštećenja na boci i zamijenite bocu drugom ispravnom ako je vaša oštećena.

Koristite staklene boce za ishranu beba ili plastične polietilenske ili polipropilenske, boce koje na dnu imaju broj 5 unutar trokuta su dobar izbor.

– Izbjegavajte konzerviranu hranu.
– Kupujte pekmeze, marmelade, dzemove u staklenoj ambalazi.
– Izbjegavajte jeftina vina jer mogu sadrzavati velike koncentracije Biosphenola – A.
Naslov: Odg: Plastične boce
Autor: Lisalalinda - 07 Svibanj 2019, 10:32:22 prijepodne
The content of the article has taught me many things. Which must accept that it is really useful.